Saturday, December 5, 2009

האם אלוהים הוא מתמטיקאי? מאת מריו ליביו

רכשתי לפני חודשים רבים ספרים של מריו ליביו, שפת הסימטריה וחיתוך הזהב. את שפת הסימטרייה התחלתי לקרוא והקריאה היתה לא קלה לי (הנושא מושך ומעניין אותי במיוחד אבל משהו בהגשת ובסגנון הכתיבה היבש משהו והתאור החלקי מדי של נושאים מתמטיים האט את קצב קריאתי והקשה עלי את הקריאה עד למצב שבו אני חוזר וקורא מידי פעם בספר אך אינני מצליח לצלוח אותו ברציפות). את חיתוך הזהב טרם התחלתי לקרוא. והנה על מדפי הספרים ראיתי ספר חדש של מריו ליביו, האם אלוהים הוא מתמטיקאי?, וניגשתי לעיין בכתוב על הכריכה האחורית ואח"כ בתוכן העניינים וגמרתי אומר שאת הספר הזה אני קונה וקורא והפעם לא אתקע בקריאה. הנה הכתוב על הכריכה האחורית:



האם אלוהים הוא מתימטיקאי? מציג את התעלומה שעמה התלבטו אחדים מהמוחות המקוריים ביותר במהלך הדורות - מדוע יש למתימטיקה עוצמה כה רבה? מימי קדם ועד להווה, מדענים ופילוסופים השתוממו על יכולתו של תחום כה מופשט, לכאורה, להסביר את העולם הטבעי באורח כה מושלם.
יתר־על־כן, פעמים רבות מציגה המתימטיקה ניבויים - על חלקיקים תת־אטומיים, למשל, או על תופעות אחרות שלא היו ידועות בשעתן - שהתגלו כאמיתיים בבוא העת.
האם המתימטיקה היא פרי ההמצאה או פרי התגלית? אם המתימטיקה היא "פרי המחשבה האנושית שאינו תלוי בהתנסות", כפי שטען איינשטיין, כיצד יש ביכולתה לתאר ואפילו לנבא את העולם הסובב אותנו ברמה כה גבוהה של דיוק?


רבים מבין המתימטיקאים עצמם נוהגים לומר שאין לעבודתם כל השלכה מעשית. המתימטיקאי הבריטי ג"ה הארדי הרחיק לכת כשתיאר כך את עבודתו: "לשום תגלית מתגליותַי אין שמץ של תועלת לטובת העולם." טעות הייתה בידו. חוק הארדי־ויינברג מספק לגנטיקאים כלי לניבוי הדרך שבה עוברים גנים מדור לדור, ועבודתו של הארדי על תורת המספרים מצאה יישומים בלתי־צפויים בפיתוח צפנים.

המסע והדיון בשאלות המרכזיות, האם המתמטיקה היא משהו שהאדם מגלה והיא תמיד קיימת בין אם האדם עושה בה שימוש או מודע לה ובין אם אינו מודע לה, או אולי המתמטיקה היא פרי המצאה והיא קיימת כי האדם המציא אותה? הדיון בשאלה הזאת מביא לעיסוק בהסטוריה של המתמטיקה ושל המדע, יחסים בין מתמטיקאים וגילויים מדעיים ומשחק פינג פונג מחוכם של המחבר שיכול לגרום לקורא להאמין בכל רגע כי הנה התשובה היא כך ומייד עמוד או שניים אח"כ שהתשובה היא אחרת וכך שוב ושוב וחוזר חלילה עד שהמחבר מגלה כי הוא עצמו בכלל חושב שהמתמטיקה היא גם המצאה וגם תגלית ושההמצאה מביאה לגילויים והגילויים מביאים להמצאה וחוזר חלילה.

חושבני שנהנתי מאוד מהקריאה לאחר שקראתי כבר רבות על ההסטוריה של המתמטיקה ולאור ההשכלה המתמטית שלי. ספר של פרופסור אחר מהטכניון (ליביו לימד פיסיקה בטכניון שנים רבות והוא זכור לי לטובה מקלטות הווידאו של הרצאותיו), רון אהרוני שכתב ספר שגם הוא סוקר את ההסטוריה של המתמטיקה בנגיעות קלות אך מבעד לעדשות שמנסות להראות מה המשותף למתמטיקה לשירה וליופי בספרו "מתמטיקה שירה ויופי" -- ספרו של אהרוני זורם יותר ונהיר יותר לקריאה, לטעמי.

עינב שיף, ואללה, מדווחת על הרצאות של מריו ליביו באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת תל אביב בשבועות הקרובים:

הסופר והפרופסור מריו ליביו יגיע לביקור בישראל בשבוע הבא. הסופר העומד מאחורי רבי המכר "חיתוך הזהב" ו"שפת הסימטריה" מגיע לרגל השקת ספרו החדש, "האם אלוהים הוא מתמטיקאי?". ליביו יקיים מפגש עם הקהל הרחב ב-6 בדצמבר באוניברסיטה העברית וב-17 בדצמבר ירצה גם באוניברסיטת תל אביב.

ליביו, יליד 1945, עובד כיום כאסטרופיזיקאי במכון "האבל" למדעי טלסקופ החלל. ספריו של ליביו עוסקים בקשר שבין מדעים שונים ליישומיהם בחיים באופן הנושק לפילוסופי. ספרו החדש מתמקד בתחום המתמטיקה והיכולת שלו להסביר תופעות שונות בעולם הטבעי ואף יכולתה של המתמטיקה לנבא תופעות.



הספר מחכים ומעניין.


No comments:

Post a Comment