Tuesday, May 26, 2009

בעד תחיית העברית ותחיית המתמטיקה מאת תלמה גביש

אני רוצה לתת קישור למאמר מאד מעניין ומאד מחכים (וגם מאד ביקורתי) של תלמה גביש. הנושא הוא הוראת מתמטיקה בבתי הספר בארץ, מה עושים ומה לא עושים ומה יש לעשות, במיוחד בכל הקשור לקשר שבין שפה לבין המתמטיקה. אני מזדהה עם הכתוב ומוצא את הטענות ואת ההצעות מאד הגיוניות ומאד מתבקשות.

גילוי נאות: אני בקשר עם הגברת גביש ולומד ממנה רבות גם באמצעות הפורום של מתמטיקה יסודית בתפוז וגם ממאמריה באתר שלה וגם מהאנשים המיוחדים בעמותה לקידום החינוך המתמטי לכל וגם מהקשר באופן פרטי איתה בדוא"ל ובטלפון. ובנוסף, אני מלמד את הילדים בבית בעצמי לפי השיטה של מתמטיקה יסודית (אני מנסה לשכנע את המועצה בכפר יונה לעודד את השימוש בשיטה בגני הילדים ובבתי הספר היסודיים... בינתיים לא כ"כ מצליח לי... אני מקווה שזה עוד יצליח).

הנה הקישור: http://web.macam98.ac.il/~talma_g/meshupar.htm

דיונים על הכנת שיעורי הבית ומעורבות ההורים בנושא

בפורום הורים בתפוז ראיתי הודעה ובה התחלה של דיון על הכנת שיעורי הבית אצל תלמידי בית ספר יסודי ומידת מעורבות ההורים בנושא. הורים רבים כתבו מה דעתם ואיך זה עובד אצלם. גם אני עשיתי כך וזכיתי לתגובות פה ושם. הדיו ןמעניין מאד.
הנה מה שאני כתבתי שם:

מאת: שלמה יונהו 25/05/09 | 09:18

חובתי כהורה, כך אני סבור, לדאוג ולתת כלים לילדי שיאפשרו להם הרגלי למידה והרגלי עבודה טובים וכן כלים להתמודדות עם מצבי לחץ. אני בטוח שלא מלמדים את הדברים הללו בבית הספר, ואני סבור שאלה כלים בסיסיים כדי להצליח גם בלימודים וגם בכל דבר אחר.

שעורי בית, למידה עצמית, תרגול וחזרה על חומר הם, להבנתי, הכרח. אלה דברים הכרחיים שיש לעשות כחלק מתהליך הלמידה. לא לומדים רק בבית הספר והחומר שנלמד בבית הספר לא קיים רק שם אלא הוא אמור לקבל נפח ומשמעות עם החזרה בבית, התרגול ושעורי הבית.

ככלל, אצלנו בבית:
* שעורי בית הם חובה ולא רשות
* אין בילויים/חברים/מסיבות/טלוויזיה/מחשב/משחקים/בטלה לפני סיום כל שעורי הבית שהתקבלו באותו יום לימודים והחובות השוטפות לבית הספר.

לכל תלמיד בבית יש מקום שקט להכין שעורים ובו כל מה שדרוש.
גם מיכל וגם אני זמינים לעזרה ולמענה על שאלות ולפתרון בעיות ואנחנו מעודדים לשאול שאלות ולהעזר.
בסיום שעורי הבית או מיכל או אני בודקים, מעירים הערות בונות, מחמיאים על ההשקעה ואם יש צורך מבקשים לשוב ולבדוק או לתקן... לפי הצורך.

זה הנוהל. הנוהל הזה התחיל בתור המלצה, אח"כ בקשה וכשזה לא הצליח (כאמור... ילדים לא יכינו שעורי בית אם הם לא יהיו חייבים להכין את שעורי הבית) זה הפך להיות מתוך כורח ואני אכפתי את זה.

הסברתי את החשיבות של הכנת שעורי הבית והסברתי עוד ש-"אין ברירה" ויש להכין אותם ולפי הכללים של הבית כי "אלה כללי הבית". אני תמיד שמח לחזור על הכללים ולהסביר את הסיבות להן אבל אני לא מתוור.

אגב, החזרה היום יומית על החומר ובדיקה שהילדים מבינים את אשר למדו ולא רק שמעו או ראו או שיננו, מוכיחה את עצמה. יש הבדל גדול בין שינון או פעילות טכנית לבין הבנה. ההבדל הזה יהפוך יותר ויותר משמעותי במהלך הלימודים של הילדים וככל שהם יקדימו לקבל ולעסוק בהרגלים שיקדמו סדר, ארגון והבנה כך ייטב להם.

הם לא יודו לנו על זה (בכלל או לפחות לא עכשיו) אבל אני לא מנסה להיות חבר שלהם, אלא לחנך אותם. אין לי אשליות שהחינוך הזה יגיע בבית הספר.

למחשבה שהאחריות לשעורי הבית היא של הילדים ושהם צריכים להתמודד עם אי ההכנה בבית הספר יש כשל כי היא מניחה שלמורים בבית הספר אכפת האם הלתמידים הכינו שיעורי בית, האם התלמידים מבינים ושיש להם רצון ויכולת לעשות שימוש בכלים כדי לתת להם הרגלים נכונים. ההנחה הזאת לא נכונה, בד"כ. כשהיא נכונה, היא גם אז לא סותרת את המסגרת הזאת בבית.

חבל שהילדים יתרגלו להתבטל וימצאו את עצמם חסרי הרגלים וכישורים ללמוד בכתות מאוחרות יותר ששם ללא חזרה ותרגול של החומר הסיכויים להצליח נמוכים מאד, במיוחד למי שלא מבין...


מתכונים לשבועות ממשפחות ילדי גן יובל

אחותי, רות, הגננת רות, שלחה לי חוברת מתכונים של ילדי גן יובל. איזה רעיון יפה. אני מקווה שהמתכונים שווים, כי הם בהחלט נראים כך. אני מביא אותם כלשונם:

חוברת המתכונים

של

ילדי גן יובל

לכבוד חג השבועות

בוגרים 2009 התשס"ט

קרוסטטה תות (מתוך "ספר מתוק" של חנוך פרבר)

מאת מעין לוינטל

החומרים:

לבצק פריך

350 גר' קמח

כפית קליפת תפוז או לימון מגוררת

175 גר' חמאה קרה חתוכה לקוביות

קורט מלח

100 גר' סוכר

3 חלמונים

מעל הבצק

1 כף גדושה ריבת משמשים או תפוזים (או אחרת)

500 גר' תותים חצויים

100 גר' סוכר

1 כפית קינמון טחון

אופן ההכנה:

מניחים במעבד מזון את הקמח, קליפת הלימון, החמאה והמלח ומעבדים בלחיצות קצרות לתערובת פירורית. מוסיפים הסוכר והחלמונים עד שמתחיל להתגבש כדור בצק. לשים קלות בידיים ומרפדים תבנית טארט (קוטר 28 ס"מ) משומנת. מנקבים את הבצק במזלג ומצננים במקרר כחצי שעה.

מחממים את התנור ל160 מעלות. מורחים את הריבה על הבצק, מסדרים עליה את התותים ובוזקים את הסוכר והקינמון מעל. אופים כשעה ולפעמים יותר (תלוי בפרי) עד שהפירות הופכים ריבתיים.

אפשר גם:

בעצם כמעט עם כל פרי: אפרסקים, משמשים בשלים או שזיפים יש להניח כמו התותים – פשוט פרי טרי. פירות מוצקים כמו אגסים ותפוחים דורשים בישול מקדים. אפשר בסירופ של מים וסוכר, ואפשר לטגן בחמאה עם סוכר.

עוגת גבינה – מאת ערן קצב

מומלץ לאפות את העוגה יום לפני המועד הרצוי לאכילה, כיוון שהיא דורשת קירור במקרר של כ- 5 שעות לפחות.

לחמם תנור לחום של 160 מעלות.

תחתית העוגה:

250 ג' ביסקוויט פתי בר וניל או וניל ושוקו מעורבב

110 גר' חמאה מומסת

טוחנים את הביסקוויטים במג'ימיקס, מוסיפים את החמאה המומסת ומערבבים עד לקבלת תערובת דביקה ובצקית.

לאחר מכן משטחים את התערובת בעזרת הידיים לשכבה אחידה בתבנית בקוטר 26 ס"מ ומניחים בצד.

מלית:

300 ג' גבינה לבנה 9%

300 ג' גבינת שמנת 30% (אפשר להחליף בגבינה לבנה 5%)

3 ביצים

1 חלמון

2 קופסאות שמנת חמוצה

220 ג' סוכר

תמצית וניל

קורט מלח

גרד מקליפת לימון אחד

מערבבים את כל חומרי המלית לפי הסדר הרשום באמצעות מטרפה או במיקסר, עד לקבלת בלילה אחידה. יוצקים את הבלילה מעל לתחתית הביסקוויטים.

מכניסים לתנור שחומם מראש ואופים במשך שעה עד שעה ו- 10 דקות (העוגה צריכה להיות רוטטת במרכז). מוציאים מן התנור ומניחים בחוץ למשך 10 דקות.

ציפוי:

2 קופסאות שמנת חמוצה

60 גר' סוכר

מערבבים בזריזות את חומרי הציפוי (בעוד העוגה ממתינה בחוץ), בתום 10 הדקות יוצקים את הבלילה בשכבה אחידה על גבי העוגה ומחזירים לתנור למשך 2 דקות נוספות.

בתום 2 הדקות מכבים את התנור ומשאירים את העוגה בתוכו למשך 20 דקות נוספות.

מוציאים את העוגה מהתנור ולאחר קירור בטמפרטורת החדר מקררים אותה במקרר למשך חמש שעות לפחות.

פשטידת גבינה: " הפשטידה הכי טעימה" – מאת עמית יוגב

החומרים:

חבילת פסטה מבושלת (מומלץ פסטה ארוכה אך לא חובה)

1 קוטג'

2 גבינה לבנה

250 גרם חבילה בולגרית

2 ביצים

100 גבינה צהובה מגורדת

מלח

פלפל

אופן ההכנה:

לערבב את כל החומרים לפזר על הפשטידה עוד 100 גרם גבינה צהובה מגורדת.

לחמם תנור מראש ל – 180 מעלות, ולאפות כחצי שעה.

הערות כללית:
ניתן לשים את כל סוגי הגבינות שקיימות בבית

הכמויות מתאימות לגודל תבנית של תנור.

עוגת גבינה קרה – מאת עדן שרון

החומרים לתחתית הפירורים:

1/2 1 כוסות קמח לבן רגיל

1 כפית אבקת אפיה

1/4 כוס סוכר

1 שקית סוכר וניל

150 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

3 חלמונים

החומרים למלית:

2 מיכלים של שמנת מתוקה

2/3 כוס סוכר

1/4 כוס אינסטנט פודינג וניל

500 גרם גבינה לבנה

250 גרם גבינת שמנת 30% שומן

כדורי גבינה – מאת יעלי איתן

המצרכים:

500 גרם גבינה לבנה

1 כפית מלח

4 כפיות שומשום

4 כפות קצח

4 כפות סומאק

4 כפות פפריקה מתוקה,

4 כפות אגוזים טחונים

4 כפות עירית

אופן ההכנה:

מערבבים את הגבינה עם המלח, ומניחים אותה בתוך בד חיתול, הנח בתוך מסננת, בתוך קערה - במקרר, למשך כיממה.

לאחר שהגבינה מסמיכה, יוצרים ממנה כדורים (קצת יותר קטנים מכדורי פינג פונג), בעזרת ידיים רטובות. מגלגלים את הכדורים בציפוי הרצוי (או בציפויים הרצויים) ומקררים לעוד כשעה, לפני ההגשה.

כדורי גבינה חגיגיים

שבועות שמח: משפחת איתן (יעלי איתן)

מוס תות שדה – מאת אוהד מוטולה

המצרכים:

1 ק"ג תותי שדה טריים

1 כוס סוכר

2 חבילות שמנת מתוקה

אופן ההכנה:

1. שוטפים היטב את התותים, מסלקים את העוקצים, מערבבים עם הסוכר, ומרסקים בממחה (בבלדר).

2. מקציפים היטב את השמנת ומקפלים לתוכה בעדינות את מחית התות, מעבירים לקערת הגשה ומקררים שעתיים לפחות.

3. אם מקפיאים את המוס, כדאי שעתיים לפני ההגשה להעביר אותו למקרר כדי שיתרכך מעט.

*** ניתן להכין את המוס מאפרסקים טריים או משומרים ***

עגבניות ממולאות – מאת איתי זלוטניק

החומרים: (ל- 12 חצאי עגבניות)

6 עגבניות גדולות חצויות

1 שקית (200 גרם) פתיתי עמק "השף הלבן"

1 קוביה (250 גרם) גבינת פטה עיזים "פיראוס" מגוררת גס

1 בצל ירוק חתוך לטבעות דקות

12 זיתים טאסוס או קלמטה חצויים ומגולענים

1/3 כוס פירורי פנקו (או פירורי לחם רגילים)

פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל- 180 מעלות.

מרוקנים את העגבניות מגרעינים ונוזלים. מניחים את העגבניות המרוקנות בתבנית מרופדת בנייר אפייה.

מערבבים גבינות ובצל ירוק בקערה, וממלאים את העגבניות.

מניחים שני חצאי זית על כל חצי עגבנייה ומפזרים פירורי פנקו. מפלפלים.

אופים כ- 30 דקות עד להתרככות העגבניות והזהבה קלה.

לחמניות גבינה במילוי זיתים – מאת בן רוזנהולץ

החומרים: ( ל- 20 לחמניות)

לבצק:

1/2 1 כוסות קמח תופח

100 גרם גבינת תנובה בטמפ' החדר

100 גרם גבינת "גלעד" קצ'קבל של תנובה מגוררת גס

1/2 גביע (100 גרם) שמנת 15% של "תנובה"

1/2 כפית מלח

למלית:

20 זיתים מגולענים ומסוננים היטב

לציפוי:

שומשום (מומלץ ב- 3 צבעים)

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל- 180 מעלות.

מערבלים את כל החומרים במיקסר עם וו גיטרה לבצק רך.

יוצרים 20 כדורים בקוטר 3 ס"מ ומשטחים מעט.

מניחים זית במרכז וסוגרים שוב לכדור.

מגלגלים בשומשום, ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.

אופים כ- 20 דקות עד להזהבה.

שניצל פלפל ממולא בגבינות – מאת שחר כהן

החומרים: (ל- 10 פלפלים)

10 פלפלים אדומים מתוקים ומגולענים

למלית:

1 גביע (225 גרם) גבינת שמנת "נפוליאון" 30% בטעם פלפל טוסקנה או בטעם טבעי

1 גבינת קוטג "תנובה" 5%

1 שקית (200 גרם) פתיתי עמק "השף הלבן"

פלפל שחור גרוס

לציפוי:

2 כוסות פירורי לחם

4 כפות שומשום

מלח ופלפל לפי הטעם

2-3 ביצים טרופות

לטיגון:

שמן קנולה

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל- 200 מעלות.

2. קולים את הפלפלים בתנור כ- 30 דקות.

מעבירים לקערה, מכסים בניילון נצמד, ומשהים כ- 20 דקות. מסירים את

הקליפה, ומשתדלים לשמור על הפלפלים שלמים. לא נורא אם הם נקרעים מעט

– הציפוי ידביק הכל. מצננים היטב.

3. מכינים את המלית:

מערבבים את חומרי המלית בקערה ומפלפלים (אין צורך להמליח!

הגבינות מלוחות דיין). שומרים במקרר.

4. מצפים את הפלפלים ומטגנים: מייבשים כל פלפל בעזרת נייר סופג, חורצים פתח

לכל אורכו, ממלאים בזהירות במלית וסוגרים.

5. מערבבים פירורי לחם עם שומשום, ממליחים ומפלפלים. מצפים את הפלפלים

בתערובת הפירורים, טובלים בביצה ושוב בתערובת.

6. מחממים מחבת גדולה על להבה בינונית עם שמן בגובה 1 ס"מ, ומטגנים את

הפלפלים 2-3 דקות מכל צד עד להזהבה. מעבירים לנייר סופג ומגישים חם.

עוגת גבינה פירורים – מאת נעם אזולאי

לבסיס:

250 גר' פרורי פתי בר

150 גר' חמאה

חומרים למילוי:

2 שמנת מתוקה

1 חבילה אינסטנט פודינג וניל

500 גר' גבינה לבנה

חצי כוס סוכר

חצי כוס חלב

קליפת לימון מגוררת

חצי שקית ג'לטין (7 ג')

אופן ההכנה:

1. ממיסים את החמאה . מוסיפים את פרורי פתי בר. מהדקים לתחתית משומנת ואת השאר שומרים לקישוט.

2. מקציפים את השמנת המתוקה.

3. מערבלים את החלב, הסוכר והגבינה במהירות נמוכה כ-2 דק'. מוספים את הפודינג, ומערבבים עד לקבלת תערובת חלקה במהירות תוך כדי הוספת קליפת הלימון.

4. ממסים את הג'לטין במעט מים רותחים ומצננים ( בחישה מהירה שלא ישארו גושים וצינון של 2 דק' במקפיא).

5. יוצקים את תערובת הגבינה על הקצפת ומערבבים בזהירות.

6. יוצקים את התערובת על בסיס העוגה. מפזרים את הפירורים שנשארו למעלה.

7. מצננים למספר שעות. וזוללים!!!!!!

עוגת פתי בר שאיתי הכי אוהב – מאת איתי דבי

החומרים:

1 חבילת פתי בר

½ 1 כוס חלב

1 אבקת אינסטנט וניל

1 שמנת מתוקה להקצפה

1 גבינה לבנה (250 גר')

1 חבילת שוקולד מריר

תבנית בינונית

אופן ההכנה:

ממיסים כפית נס קפה +חצי כוס חלב בקערה. טובלים כל פתי בר מ- 2 הצדדים, ומניחים בתבנית אחד ליד השני עד שמכסים את כל התחתית. אותו דבר עושים עם שכבה נוספת של פתי בר טבול בחלב ובנס קפה.

מקציפים כוס חלב+1 אינסטנט וניל+ 1 שמנת מתוקה - אחרי שהבלילה מתייצבת מקפלים לתוכה 1 גביע גבינה לבנה.

משטחים את התערובת על השכבות של הפתי בר.

מגררים מעל בפומפיה שוקולד או ממיסים שוקולד וחמאה ומצפים את התערובת.

עוגת גבינה – מאת איתם בן-יוסף

החומרים:

3 קופסאות גבינה לבנה 9%

4 כפות קורנפלור/קמח

1 חבילה אינסטנט פודינג וניל

4 ביצים

1 אשל

1 שמנת מתוקה

כוס וחצי סוכר

חצי כוס חלב

אופן ההכנה:

לערבב בקערה את החלמונים עם כוס סוכר ולהוסיף:

קורנפלור/קמח, 4 כפות אינסטנט פודינג וניל, 1 אשל ו3 גבינה 9% ולערבב היטב.

להקציף חלבונים עם חצי כוס סוכר. להוסיף לתערובת הגבינה ולערבב בתנועות קיפול עדינות.

להעביר לתבנית אפיה. לאפות בהתחלה בחום גבוה ובאמצע האפייה להוריד לחום רגיל של אפיית עוגות.

כשהעוגה מוכנה להוציא מהתנור ולתת לה להתקרר.

הכנת הקרם:

להקציף שמנת מתוקה עם חצי כוס חלב ושאר האינסטנט פודינג וניל ולצפות כשהעוגה קרה.

פשטידת התירס האהובה על עידו – מאת עידו סלע

החומרים:

קופסת תירס מסוננת

כוס חלב
3 ביצים טרופות
3 כפות שמן
3 כפות קמח תופח
מלח ופלפל כרבע כפית
100 ג'ר גבינה צהובה מגורדת

אופן ההכנה:

לערבב את כל החומרים פרט לגבינה הצהובה.
להעביר לתבנית פיירקס בינונית.
לפזר מעל את הגבינה המגורדת .
לאפות בחום בינוני כ40 דקות עד שישחים.

מרק יוגורט ומלפפונים – מאת מעין גולדבורט

בריא, דיאטתי וטעים...

החומרים:

4 גביעי יוגורט ביו 1.5%

כוס מים

2 כפות שמן זית

כ – 7 מלפפונים

2 מלפפונים חמוצים

2 שיני שום קלופות וכתושות

מלח ופלפל

2 כפות מיץ לימון

כחצי כוס שמיר קצוץ

רבע כוס נענע קצוצה

אופן ההכנה:

לקצוץ את המלפפונים לחתיכות קטנות מאוד. לערבב את כל החומרים יחד, להוסיף את התבלינים ולצנן מספר שעות במקרר לפני ההגשה.

בתיאבון!

ג'ג'יק (מאכל יווני-תורכי) – מאת אריאל דניאל

המצרכים:

4 לֶבֶּן

1 שמנת חמוצה

4 מלפפונים

3 שיני שום בינוניות

מלח לפי הטעם

שמיר – כמחצית הזר

אופן ההכנה:

קוצצים את המלפפונים ואת השמיר דק דק, ומערבבים אותם עם כל השאר החומרים!

חג שמח ובתאבון מאחלים כל בני משפחת דניאל!

לביבות יוגורט מתוקות – מאת מיקה ושלר

החומרים:

1 ביצה

1 יוגורט ביו

כ- 1/2 כוס קמח תופח

2 סוכר וניל

מעט חמאה רכה

אופן ההכנה:

מערבבים את כל החומרים .

מחממים חמאה במחבת, ויוצקים מתוך התערובת למחבת.

כשהלביבות מוכנות לצפות בריבה או בממרח שוקולד.

הילדים יכולים להכינם בעצמם!

פרפה נוטלה קפוא ומשובח – מאת עומר אבנון

החומרים:

3 שמנת מתוקה

1 חבילת שוקולד נוטלה למריחה (350 גר)

ניתן להוסיף פיקאנים מסוכרים, חתיכות של מקופלת חומה או לבנה, קליק או כל דבר העולה על רוחכם!

אופן ההכנה:

ממיסים על האש חבילת נוטלה עם שמנת מתוקה אחת ומקררים מעט.

מקציפים את שתי השמנות עד שנוצרת קצפת קשיחה ועמידה.

מצרפים את השוקולד נוטלה לאט לאט ומערבבים בתנועות גדולות על מנת לא לשבור את הקצפת.

מוסיפים תוספות לפי הטעם, ניתן גם פרפה נקי ללא תוספות .

מעל ניתן לגרד שוקולד, או לשבור מקופלת.

להקפיא..ולזלול!!!

בתאבון!