Saturday, April 13, 2013

כיצד נסייע לילדינו להתכונן טוב יותר לבחינות ובכלל ללמוד?


איך לעזור לילדים להתכונן לבחינות (איך לעזור לעצמינו ללמוד)?


הנה מתכון שמצליח:
1. לרשום (לכתוב)
2. הצגה חזותית (דגם)
3. אימון
4. בחינה טובה מחזרה
5. להימנע מביצוע משימות במקביל
6. החיפזון מהשטן

הנה פירוט קצר על כל אחד מהסעיפים כדי להסביר את הרעיון:

1. הכינו רשימות כל הזמן, בשיעורים בכתה, בעת עבודת הבית, לקראת בחינות, אחרי הבחינות: -- הכתיבה עוזרת לשמור על מיקוד, משאירה עדות של מה שחשבנו ששמענו ושראינו ושל מה שחשבנו שהבנו -- אפשר לחזור על כך ולהיזכר וגם להיווכח שאולי טעינו או פתאום לגלות תובנה שרק בקריאה חוזרת הבנו.

2. צרו לעצמכם ייצוגים חזותיים ודגמים של רעיונות ושל עקרונות: בתרשים, בשרטוט, במשל, בתמונה, ובדרכים נוספות.

3. חזרה: הפנמה ואוטומטיזציה מושגות באמצעות אימון: חזרה. חזרו על הנושאים, השתמשו באוצר המילים וברעיונות. אין מדובר רק בשינון, אלא בבדיקה מחודשת של מה שהבנו ושל מה שלא הבנו: מדוע את זה הבנתי ואת הדבר האחר לא הבנתי...

4. קריאה שוב ושוב של החומר (בבחינת מה שעושים כשחוזרים על חומר) היא טובה ומועילה אך חלשה כשהיא הדבר היחידי או העיקרי שעושים. בחינה עצמית היא טובה יותר. דרך יעילה לבחינה עצמית היא שתוך כדי קריאה של החומר, להכין שאלות (פשוטות וגם מורכבות, בסיסיות וגם מעמיקות) על הנושאים שעליהם קוראים ואז פשוט לענות על השאלות ואח"כ לבדוק לעצמכם את התשובות אל מול החומר המלא.

5. לא לבצע מספר מטלות בו זמנית: להתמקד. דבר אחד אחרי דבר אחר. שיטה קלה ליישום היא להיעזר בשעון מעורר מסוג כלשהו: לכוון אותו ל-20 דקות שבמהלכן עוסקים בריכוז בנושא אחד ולא בשום דבר אחר ואז יש 5 דקות הפסקה שבה נעשה דברים אחרים כמו לבדוק מסרונים, אימייל או כל דבר אחר. הנקודה החשובה היא שביחידות זמן של 20 דקות ברצף אנחנו מתרכזים אך ורק במטרה שלפנינו ולא בשום דבר אחר (לא בטלפון, לא בטלוויזיה, לא בחלימה בהקיץ...)

6. לא לגשת למטלות באימפולסיביות, לא להתמקד בזמן, אלא לחשוב לפני מעשה, לתת לרעיונות ולחומר לשקוע ולהיטמע. לאט לאט. חשוב להבין שתוצאה חשובה של הסעיף הזה היא שיש לתכנן את הלימודים שלנו מראש ולפרוש אותם על פני תקופה ארוכה באופן מושכל -- זה לא עובד כ"כ טוב כשנזכרים ללמוד רק ברגע האחרון.

בהצלחה!!


הצעות נוספות שקיבלתי:
  • לספר למישהו אחר אודות החומר לבחינה. כשיודעים להסביר - מבינים באמת את החומר הנלמד [רות נדל]
  • יש עוד שתי נקודות שראוי להזכיר [אורי תדהר]:
    •  המילה הלא מובנת - יש מגוון תופעות פיזיות (כולל ההרגשה שהקטע האחרון שקראת "מחוק" מהזיכרון) ואז כדאי שתחפש מילה שאתה לא סגור מה המשמעות שלה בדיוק לפני הקטע שהתחיל להיות לך מחוק / קשה / לא מובן. מילים הן אבני הבניין של משפטים ופסקאות. לעתים קרובות הניסיון "להבין מההקשר" גורם לך להבין משהו אחר לגמרי ממה שהתכוון מי שכתב, ואז אתה מוצא את עצמך שני עמודים לאחר מכן כשאין לך מושג על מה מדברים.
    • מדרג לימודים תלול מדי: אם משהו הלך לך טוב, ואח"כ למדת משהו חדש שכבר לא הלך לך טוב - כנראה שבין הראשון לשני יש משהו שלא לגמרי תפסת ואתה צריך לחזור אל הדבר הראשון ולוודא שאתה באמת מבין אותו עד הסוף ולראות אם חסר שם עוד משהו. 

[...]






Monday, April 1, 2013

המקרה הראשון של זנות קופים בדברי ימי המדע

כריכת הספר “סופר פריקונומיקס“ מאת סטיבן ללויט וסטיבן דבנר
ביקורת על הספר סופרפריקונומיקס

לפני שנתיים קראתי את הספר פריקונומיקס, של אותם המחברים, סטיבן לוויט וסטיבן דבנר. כשמצאתי עותק של   הספר הבא בסדרה, סופרפריקונומיקס בחנות שבה מוכרים ספרים מוזלים (יד שנייה/פגומים/עודפים...), החלטתי לרכוש ולקרוא.

מדובר בעוד ספר שעוסק בכלכלה התנהגותית ובמאקרו כלכלה. יש בו רעיון מוביל שאנשים מונעים על ידי תמריצים. עיקרון נוסף שאותו מהללים בספר הוא שדוקא פתרונות פשוטים וזולים משנים התנהגות ולא פתרונות יקרים ומסורבלים. המחברים טוענים שבעוד שהאנושות מגיבה היטב לפתרונות פשוטים וזולים, ממשלות וחברות מעדיפות לבחון וליישם תוכניות מורכבות ויקרות.

בספר הזה המחברים הרבה הרבה יותר ענווים מאשר בקודם וגם יותר זהירים בהצהרותיהם. הספר נראה כמו מיזוג של נושאים מתוך חם שטוח וצפוף של תומס פרידמן (בפרט בנושא התחממות גלובלית ותמריצים שקשורים), ספרים על כלכלה התנהגותית למשל, האם שימפנזים חושבים על פרישהרעשהכלכלן הסמוייש הגיון בחייםאגדות הכלכלהכלכלה רומנטית, למה קשה לתפוס מונית בימים גשומים? וגם נגיעות שדומות לסגנון של דן אריאלי בספריו לא רציונלי ולא במקרה, לא רציונלי אבל לא נורא וכו'. אגב, לדן אריאלי קורס חינמי ברמה גבוהה מאוד בקורסרה שכדאי מאוד לצפות בסרטונים שלו ושכדאי מאוד לנסות אותו.

בספר ישנה התייחסות לכלכלה של זונות והקשר הכלכלי בינן לבין עבודה של סנטה-קלאוס בקניון בתקופות חג, זיהוי הונאות והיישומים של השיטות בזיהוי טרוריסטים, האם אנשים הם אלטרואיסטים? באמת?! ואיך מגלים את האמת, בטיחות במכוניות: חגורות בטיחות מול כסאות בטיחות לילדים, התחממות גלובלית ופתרונות מעניינים, זיהומים בבתי חולים ושטיפת ידיים, ולסיום נסיון להציג לקופים כלכלה באמצעות מטבעות ודיווח על המקרה הראשון של זנות קופים בדברי ימי המדע...
ואפילו לא כתבתי על כל הנושאים שהספר עוסק בהם!!

הספר משעשע, קולח, מעניין ולא תמיד שגרתי וצפוי ואף שאני קורא בו באיחור (הספר ראה אור במקור באנגלית ב-2009 ובעברית ב-2011 והנה אני קורא בו לקראת אמצע 2013...) הוא עדיין נקרא בעיני באופן עדכני.

בנושא האקלים מושמעות בספר כמה טענות פרובוקטיביות על האופן המקובל לתפוס את האשמים במשבר האקלים ובהתחממות ובפתרונות המעשיים. מרתק, לטעמי. למדתי למשל על: הצעה למנגנון לנטרול הוריקנים באמצעות התערבות בטמפרטורת שכבת המים העליונה שבאוקיינוסים  (והנה מאמרון שמסביר מעט על אודות הפטנט) למדתי על גופרית דו חמצנית ועל רעיון לפזר באטמוספירה את החומר כדי לזרז תהליכים שיצננו את כדה"א בדומה למתרחש אחרי פיזור החומר באטמוספירה על ידי התפרצויות הרי געש (וגם פה, ו-פה).

הספר גם מעורר מחשבה ובכך הרווח הגדול שבזמן שהשקעתי בקריאה בו :-)

מהכריכה האחורית:
למה כדאי למחבלים מתאבדים לרכוש ביטוח חיים? למה ירדו תעריפי הזנות? האם אכילת בשר קנגרו תציל את העולם ? ולמה כימותרפיה עוזרת פחות ממה שנדמה ?
על שאלות אלה ואחרות משיבים סטיבן לוויט וסטיבן דבנר בסופרפריקונומיקס, ספרם השני, שהוא "טוב פי כמה מהראשון", לדבריהם .
אחרי שנמכרו ארבעה מיליון עותקים שלפריקונומיקס, ב- 35 שפות, ממשיך הצמד הסקרן להפוך את הכלכלה על פיה, לשאול שאלות יסוד ולהציג תשובות מפתיעות. במבט מרענן, בכתיבה מבריקה ובשפע של הומור הם מפרקים את העולם לאמיתות סוחפות בפשטותן . סופרפריקונומיקס הוא מדריך למסע אופטימי בעולם המודרני הסבוך .
סטיבן לוויט הוא פרופסור לכלכלה באוניברסיטת שיקגו וזוכה מדליית ג´ון בייטס קלארק המוענקת לכלכלן אמריקאי מתחת לגיל ארבעים שתרם את התרומה הגדולה ביותר למחשבה ולידע הכלכלי. סטיבן דבנר הוא עיתונאי וכותב עצמאי.
סופר פריקונומיקס - מפרק את החיים לגורמים מאת סטיבן לוויט וסטיבן דבנר בהוצאת כתר, תרגמה מאנגלית: עידית שורר, 274 עמודים.
על אודות הספר בהארץ
וגם ב-המון-על-ליזה


כדי לאזן, הנה, כמה מילים של חבר שקרא גם ומעיר (ובצדק!):
שני הסופרים לא רעים, קראתי את שני הספרים ומאזין קבוע לפודקאסט, ובכל זאת...
הספר השני מניפולטיבי, מלא חצאי אמיתות והסתרות.
חלק נכבד מהספר עוסק בתיאורים חיוביים ביותר של חברת "אינטלקטואל ונצ'רס", אחת החברות המזיקות בעולם.
חברת שעשועים של כמה מליארדרים וטרול הפטנטים הגדול בעולם. חברה שמרוויחה מיליארדים בכל שנה בלי שייצרה כלום. חברה שמסתתרת מאחורי מעל 13000 חברות קש כדי לרכוש פטנטים ולתבוע את כל העולם.
רק חפש "אינטלקטואל ונצ'רס" בגוגל.
על הכריכה מופיע המלצה מפי ביל גייטס, שהוא, דרך אגב, אחד המשקיעים הגדולים בסופר-טרול...

אני, אם לא הבחנתם, ממליץ בכל זאת,ספר מעניין, קליל וקריא. לקרוא בביקורתיות, אולי תלמדו משהו!!