Thursday, January 29, 2009

סיכום השבוע בגן יובל לשבוע 25.1.2009-30.1.2009

סיכום השבוע בגן יובל לשבוע 25.1.2009-30.1.2009, מאת: הגננת רות, אחותי:


הורים יקרים,

יום א מפגשון הבוקר: הצגנו את הנושא החדש: "טו בשבט" + "הפרדס".

שוחחנו מעט על מה שראינו על גבי לוח התוכן, הצגתי בפני הילדים את היצירה להיום, ועברנו לבחון את מזג האויר ולבחור תורני בוקר (התחלנו סבב חדש!).

בזמן שתורני הבוקר סידרו את שולחנות הארוחה שוחחנו על שנת הבצורת שמסתמנת אצלנו, ועל ההשלכות לכך.

מפגש הבוקר: התחלנו בשיחה על מזג האויר האביך שתקף אותנו במהלך סוף השבוע, והבהרנו מהו מזג אויר אביך. אוריה הפתיעה עם הסבר נפלא, ותיארה אותו כ"רוחות חזקות שמגיעות לכל המדינה מכיוון החולות של אילת". כל הכבוד לילדונת! תיאור יפה זה שלח אותי מייד להביא את מפת המדינה, ולהראות לילדים מהיכן הגיעו הרוחות החזקות שהביאו איתן את האבק והחולות שלכלכו כל פינה טובה מסביב, וכן נזכרנו במדינות השכנות לנו, והאם הן "ברוגז" או "שולם" איתנו. זו היתה שיחה עירנית ומהנה עבור כולנו! הילדים הפגינו בקיאות, עניין ואינטליגנציה!

המשכנו כמובן וסוף סוף עם נושא "טו בשבט והפרדס":

הבהרנו מושגים בסיסיים: איך מונים את ימי החודש העברי (באותיות ולא במספרים), וכך הסברתי את מהות המושג "טו" בחודש. מעין גולדבורט מיהרה לפרט כי בזמן זה הירח עגול ומלא לגמרי.

שוחחנו מדוע העץ חשוב לנו כל כך, מהם שימושיו לאדם, ומכאן – מדוע בעצם אנו חוגגים לו. (שוחחנו על כך שהוא מזין אותנו בפירותיו, נותן לנו צל, מספק לנו חמצן לנשימה, מספק לנו חומרי בניה שונים).

המשכנו בכך שמאחר והאדם התקדם והתפתח עם השנים, הוא המציא חומרים חדשים ושונים עימם הוא יכול לבנות, כך שהשימוש בעץ הולך ופוחת, מה שמונע מאיתנו לכרות עצים רבים כל כך. זה התחבר לנו נהדר לנושא המיחזור, ששימש דוגמא לכך שאנו משתדלים למחזר נייר על מנת שלא נצטרך לכרות עצים נוספים כדי לספק לנו את צורכי הנייר הדרושים לנו ביומיום.

ולכבוד כך שאנו מסכימים שהעץ חשוב לנו כל כך – אנו נוטעים כמה שיותר עצים מידי שנה, ומשתדלים שלא לכרות אותם לשום צורך.

שוחחנו על השירים המיוחדים לחג חגיגי זה: שירים על העצים/אילנות, שירים לטבע, שירים לנוטעים, שירים לחודשי השנה העברית, לפירות הגדלים על העץ.

המפגש היה פשוט פורה ומהנה עבור כולנו!

סיימנו בשיר מקסים ויפה מהתוכנית שאולי מוכרת לכם מילדותכם: "3, 4, 5 וחצי": "פרדס בחודש שבט".

בהתחלה האזנו לו, הצגנו את ה"שחקנים" הראשיים בו: תפוז, לימון, אשכולית, פומלה וקלמנטינה.

שוחחנו על המאפיינים של כל פרי: עובי הקליפה, החשיבות של עובי הקליפה, טעם הפרי, גודלו, ריחו.

אורי הביא לגן תפוז סיני קטן, וכולנו נהננו לשפשף אותו בידינו ולהריח את ניחוח פרי ההדר הנהדר בידינו!

גם שוחחנו על משמעות המילה "הדר" = יופי, פאר, והדרי שלנו כמובן נהנתה מתשומת הלב משמה ...

לאחר מכן הזמנתי כמה ילדים להציג את השיר בעזרת פירות הדר מלוח התוכן. הצגנו הצגה זו פעמיים, ופינינו את ה"במה" לאיריס, שהגיעה להעביר לילדים חוג מוזיקה.

זמן חצר ויצירה: התחלנו להכין פרדס משלנו: הילדים צבעו בשולחן אחד "גזע" עץ עשוי מגליל נייר טואלט, ובשולחן אחר צבעו בריסטול שחור בגיר ירוק (=צמרת) שעוצב כצמרת עץ, ולאחר מכן הדביקו עליה מדבקות בצורת פירות הדר שונים. מחר נחבר את הגזר לצמרת, ונכין תערוכת פרדס תוצרת הגן!

מפגש הצהרים: קראתי לילדים ספור מקסים בשם: "עונות השנה של אלדד" שכתבה רפאלה צרפתי, וציירה נורית צרפתי. עוד לפני הקריאה שמנו לב לשם המשפחה הזהה, וחשבנו מה יכולה להיות הקירבה המשפחתית בין הסופרת eldad-onot-bלמאיירת.

הצגנו במקביל לקריאת הסיפור את לוחות חודשי השנה העברית, והילדים יכלו להזדהות עם הכתוב בסיפור המתוק ביחס למה שהם כבר מכירים שמזהה כל חודש בחודשו.

סיימנו את המפגש ואת היום המקסים שהתחיל נושא יפה זה בהצגת קלפי משחק זיכרון בנושא הפרדס:

שוחחנו על התמונות בקלפים שמציגות מראות מהפרדס (פירות הדר שונים, טרקטור מוביל ארגזי פירות הדר, מזמרה וכו'), ומחר נשחק משחק זיכרון קולקטיבי. בהמשך, אחרי שהילדים יכירו את כללי המשחק - אחלק אותם לקבוצות, והקבוצות יתחרו ביניהן.

יום ב מפגשון הבוקר: ילדים רבים הביאו פירות הדר להראות לחברים (וכל הכבוד לכם, ההורים), והחזקנו אותם, הרחנו אותם ונהננו מהם.

אפילו עשינו ניסוי מעניין עם הפומלה: הרי שוחחנו על קליפתה העבה אתמול, וזה שיש לה בעצם 3 שכבות שמגנות על הפרי הבשל והעסיסי שלה. הסברתי להם שמטרת הקליפה העבה היא לשמור על הפרי בנופלו מהעץ על פני האדמה.

הרמתי את הפומלה גבוה למעלה ונתתי לה ליפול. הילדים עקבו די בחרדה אחרי מה שעומד לקרות (שכן הם היו משוכנעים שהיא תתפוצץ ותשפריץ מיץ לכל עבר), והתגלגלו מצחוק לשמוע קול שנשמע כמו נפילת כדור על פני הקרקע, וכמובן דבר לא קרה לפומלה עצמו (וגם כשפתחנו אותה מאוחר יותר במהלך היום, ראינו שהיא נשארה שלמה ובריאה). זה היה ניסוי נהדר!

הבאתי לילדים קליפות של פומלה כדי שיריחו אותה ויתרשמו מעובייה, והם נהנו מאוד לעשות זאת.

בהמשך המפגשון כמובן עסקנו באוריינות שמות הילדים לפי האות האמצעית (ממחר חוזרים לעסוק באוריינות שמות הילדים לפי מספר האותיות בשם – התאמת כמות למספר), בחרנו תורני בוקר ובדקנו את מזג האויר.

שחר ספר לנו על טיול שבת שעשה עם משפחתו בדרום המדינה:

הם יצאו לטיול ג'פים דרומית לדימונה, ביקרו בעין עקב ונהנו מאוד עד שעות הערב!

כמובן שניצלנו את ההזדמנות להביט במפה, לראות בדיוק היכן ממוקמת העיר דימונה, וכך ראינו שהיא נמצאת בנגב.

מפגש הבוקר: שוחחנו על טו בשבט, ועל כך שחג זה הוא יום הולדתו של העץ ושל הטבע. ניסינו לחשוב ביחד איך חוגגים יום הולדת לעץ, והילדים התקשו כמצופה. אז שאלתי איך אנו נוהגים לחגוג יום הולדת לילד שיש לו יום הולדת? הילדים מיהרו לזרוק מילים כגון: עוגה, ממתקים, כתר, שירים, ריקודים, חיבוקים ונישוקים וכו'.

שאלתי אותם למה בעצם אוכלים עוגה וממתקים במסיבות יום הולדת, וכעבור כמה גישושים וחשיבה שלהם הם הגיעו למסקנה הקולקטיבית שזה פשוט טעים וכיף. (תשובה טובה, לא?). אז חשבו הילדים שצריך לתת גם לעץ ממתקים ולהכין לו עוגה, אבל פתאום מעין לוינטל העלה בעיה רצינית: אין לעץ פה! מה עושים?

לבן היה רעיון נהדר, מאחר והילדים באמת לא ידעו: לעשות בעץ חור, ולזרוק בתוכו את הממתקים ואת העוגה. אוריה מיהרה להזדעק, ואמרה שזה לא בסדר לזרוק את כל העוגה לתוך העץ, ושצריך להשאיר גם לילדים קצת ...

בקיצור – הדיון היה סוער ומעניין.

בשלב הזה שאלתי אותם אם מישהו ראה באמת עץ אוכל ממתקים. השתררה דממה, והילדים בסופו של שקט הודו שהם לא ראו עץ עושה זאת ... אז שאלתי אם הם יודעים איך הוא בכלל אוכל (הוא הרי יצור חי/צומח) שזקוק למזון ולשתיה כדי לגדול ולהתפתח.

לאט לאט הילדים אמרו מילים שקשורות למזונו של העץ: מים, עלים שנרקבים, פירות שנושרים מהעץ ונרקבים בקרקע. כך הגענו לשוחח על שורשי העץ, ציירתי להם אותם, וראינו שהם נראים בעצם כמו ענפים, ותפקידם הוא הזנת העץ.

המשכנו עם שירי טו בשבט שכמובן הוצגו והומחזו על ידי הילדים ("פרדס בחודש שבט", "בתשרי נתן הדקל", "מחרוזת שירי טו בשבט").

המפגש הסתיים בחגיגת טו בשבט ענקית: דגנית ומירב הצטרפו אלינו, וביחד קילפנו לילדים ממגוון פירות ההדר:

לימון (!), תפוז, קלמנטינה, פומלה. קילפנו ונתנו לילדים לטעום ולהריח: את הקליפות הרחנו ואת הפירות טעמנו (כן, גם את הלימון! וכל הכבוד לילדים על הנכונות לטעום אותו) והיה ממש שמח!

זמן חצר ויצירה: הילדים סיימו להכין את עץ טו בשבט שלהם.

מפגש הצהרים: מפגש נהדר שהוקדש כולו למשחק זיכרון ערני בנושא הפרדס. התחלנו עם 4 זוגות קלפים, ועלינו בכל פעם לכמות גדולה יותר ויותר של זוגות קלפים. המתח היה באויר, הילדים שיתפו פעולה נהדר, וכולם השתתפו! עברנו ילד ילד במפגש, וכמובן שמחנו עם כל אחד שמצא זוג קלפים זהה.

יום ג מפגשון הבוקר: התחלנו בהצגת היצירה שנתחיל לעשות היום. המשכנו בבחירת תורני הבוקר ובחירת החזאי היומי (אנו בוחרים אותו מידי יומיים).

המשכנו באוריינות שמות הילדים לפי כמות המספרים בשמם: החלטתי לשנות מעט את שגרת האוריינות בבוקר על מנת לשמור על ערנותם, ולמנוע מצב שהם עושים דברים מתוך אוטומציה ופחות מתוך הבנה. מי ששכח איך לספור את כמות האותיות שמחו שאר הילדים לעזור לו, והיה מהנה מאוד ומתרגל מאוד. בעיקר – שמר על ערנותם ומשך את תשומת ליבם למשהו שאינו בשגרה יותר.

בזמן שתורני הבוקר סידרו את שולחנות ארוחת הבוקר, קראתי לילדים ספר מקסים שהביאה עדן להנאת כולנו:

"האריה הרעמתן והג'ירפה גם" מאת דב אלבוים. מחיר מומלץ: 58 ש"ח

מפגש הבוקר:

זמן חצר ויצירה: היום התחלנו להכין את עץ המשאלות והאהבות של הילדים: כל ילד קיבל עץ מבריסטול, ועליו הדביק את התמונות המתארות על תחביביו, אהבותיו ומשאלותיו. הקפדנו על עבודה נקייה ומאורגנת.

מפגש הצהרים: הפעם התחלנו עם שיר הברווזיים מאחר וקיבלתי תלונות שאיננו מציגים אותו מספיק, והיה כיף!

מעין גולדבורט ונעם קיבלו את הברווזיים שלי, והציגו ביחד: כל אחד מהם קיבל גרב אחת, וביחד נדרשו להציג את ההצגה כאדם אחד. היה מוצלח מאוד, ומהנה לכל הילדים!

המשך המפגש היה בחלקו עבודה בקבוצות ובחלקו משחק זכרון על השטיח:

דגנית ואני ישבנו כל אחת עם קבוצת ילדים על דף עבודה בנושא התאמת כמות למספר (התחלנו עם המספרים 1 ו- 2), ומירב ישבה עם שאר הילדים על השטיח, ושיחקה תוך הקפדה על הכללים במשחק זיכרון.

תוכלו לראות את תוצאות העבודה בנושא המספרים בקלסרי הילדים.

יום ד יום חופשי

יום ה מפגשון הבוקר: התחלנו עם אוריינות שמות הילדים לפי מספר האותיות בכל שם (נסו לעשות זאת גם בבית: ספרו כל דבר שרק אפשר: אותיות בשם, עגבניות במקרר וכו' – גם מהנה וגם מועיל), בחרנו תורני בוקר, וספרנים לספריה, ובדקנו את מצב מזג האויר. ואז - ספריה!

מפגש הבוקר: גלית, אמו של איתי דבי, שימחה היום את כולנו כשהגיעה לגן (בתיאום מראש כמובן) עם תיק עמוס כל טוב, והעבירה לילדים מפגש מקסים ומהנה בשיתופו של איתי! בשעה שהיא קראה לילדים את הספר

"מרק משהו משהו" מאת הלן קופר (שכתבה וגם ציירה), ערך איתי לילדים הצגת תאטרון בובות שהמחיש בצורה מקסימה ומהנה מאוד לילדים את העלילה.

הילדים נהנו מאוד! בסיום ההצגה וההקראה חילקו גלית ואיתי לילדים דפים עליהם צויירה קערת מרק מהבילה וכן דף מדבקות עמוס במדבקות של ירקות, וכל ילד הרכיב לעצמו מרק משלו. בסופו של דבר גם צבעו את ה"מרק" שלהם, והשמחה היתה רבה! יישר כוח לגלית על היוזמה ועל הכיף הגדול שבו היא עשתה הכל! נהננו מאוד!

http://bookme.co.il/Books/Item_Details.aspx?Barcode=36-50318 (לא הצלחתי למצוא את תמונת הספר, אז לפחות תוכלו לראות את הלינק לספר עצמו).

זמן חצר ויצירה: המשכנו עם יצירת עץ החלומות ...

מפגש הצהרים: התחלנו את המפגש בחזרה על הספר "מרק משהו משהו": נתתי לילדים לספר לי את הספור, ובינתיים הראיתי להם שוב את התמונות.

המשכנו בספור מקסים שהביא נעם היום לגן:

"אני זה אני ואני מיוחד!" מאת אן מיק ושרה מסיני

ספור תורה: חזרנו במהירות על ספורי התורה שהכרנו עד כה, ואז סוף סוף התאפשר לי לספר להם בפרוטרוט את ספור "קין והבל". היה כיף לספר לילדים קשובים ומתעניינים!

הורי השבת מחר יהיו: גיא רוזן + לליב.

מסיבות ימי הולדת : השבוע נחגוג מסיבת יום הולדת למעין לוינטל! מזל טוב לחמוד ולמשפחתו!

בקשות ותזכורות:

לקראת יום המשפחה אני מזמינה את כולכם להצטלם בפורום המשפחתי המלא (איזו הזדמנות נהדרת!),

וכמובן להביא לגן תמונה משפחתית אחת בגודל רגיל (10×15).

הזמנת פרסומים משתיל

ראיתי שיש לארגון שתיל פרסומים בנושאים מעוררי עניין, עבורי לפחות. המחירים לא נוראיים.
ביצעתי הזמנה:

· חוק העמותות - הלכה למעשה

· חוק התכנון והבנייה- מדריך לציבור

· הכנסות, הוצאות ומה שביניהן: מדריך לבניית תקציבים לארגונים לשינוי חברתי

· התאגדות, מיסוי, הטבות ופיקוח

· גיוס משאבים מהקהילה

· העשירים מתעשרים והעניים כותבים בקשות למענק

יהיה לי עוד מה לקרוא :-)
אולי אני אבין קצת יותר על מה שקורה בעמותות ובארגונים, לפחות איך הם אמורים להתנהל ומה המציאות בפועל. עוד אני מקווה ללמוד על חוק התכנון והבנייה בחלק מההשכלה שאני מבקש לרכוש לעצמי בלימוד עצמי בנושאי נדל"ן ומקרקעין.

שלחתי מייל. נראה מה יענו ואם אקבל את הפרסומים ומה תהיה תרומתם להשכלתי.
אכתוב סיכום עם רשמים לאחר קריאת כל אחד ואחד מהם פה ביומן הרשת שלי.


טיוטת רשימה של ספרי נדל"ן

הנה רשימה של ספרים בנושא נדל"ן. הרשימה לקוחה מתוך אתרי אינטרנט.
ללא הגהה וללא עריכה ואין לי מושג מה מתוכם שווה ומה לא שווה.

  • המדריך למבצעים עסקת נדל"ן / עו"ד מישאל אדמון
  • נדל"ן בג`ינס / חיים לוי
  • נדל"ן למתחילים / צביקה ברגמן
  • כלכלת נדל"ן בישראל - ייזום ומיסוי הלכה למעשה / דורית גבאי
עוד ספרים בתחום המכירות, שיווק, שוק ההון, כולם של צביקה ברגמן בהוצאת סודות:
  • בורסה-הקורס השלם / צביקה ברגמן
  • האנליסט המתחיל / צביקה ברגמן ונתי לייזר
  • היזם המתחיל / צביקה ברגמן
  • למכור קרח לאסקימואים / צביקה ברגמן
  • הבנק ואתה / צביקה ברגמן
  • ניתוח טכני למתחילים / צביקה ברגמן
  • בורסה-ספר הטיפים הגדול/ צביקה ברגמן
  • פעל והתעשר / צביקה ברגמן
  • עושים ספר / צביקה ברגמן
  • אתה יכול להרוויח יותר / צביקה ברגמן


Wednesday, January 28, 2009

אבא עשיר אבא עני מאת רוברט קיוסאקי

קראתי ברציפות וללא הפסקה במשך ערב (לילה, ליתר דיוק) את ספרו של רוברט קיוסאקי "אבא עשיר אבא עני".
מאד נהניתי מסגנון הכתיבה ואמירות רבות והגישה הכללית גרמו לי להזדהות רבה.
כנראה שזה לא במקרה. האיש סחף אחריו בספרו זה ובספרים נוספים שלו קהל גדול של מתלהבים.
המחבר יודע ללחוץ על הנקודות הנכונות:
* איך לשלם פחות מיסים?
* איך לגרום לכסף לעבוד בשבילנו במקום שנעבוד בשביל כסף?
* איך נדאג כלכלית לעתיד ילדינו ולנו עצמינו לעת זקנה?
ועוד ועוד.
יש משהו ממריץ ודוחף בספר באמת לקום, לעשות מעשה ולנסות לשנות את המציאות היום-יומית בכיוון שיש בו שליטה והבנה טובים וחזקים יותר על חיינו מבחינה כלכלית.

חשוב להבין מה קורה לכסף שלנו. איך הוא מגיע? לאן הוא הולך? איך אפשר לשלוט בהכנסות ובהוצאות? להבין מיסוי, מקרקעין... לא ברמה של מומחה בהכרח, אלא השכלה פיננסית בסיסית.

לדעתי, הספר יותר פילוסופי מאשר מתכון להצלחה. הוא מכוון (מטיף, אפילו, הייתי אומר) לשינוי בתפיסה ובאופן המחשבה. הנקודה העיקרית היא שהידע וההבנה יחד עם השינוי בתפיסה יביאו להתעשרות. השינוי בלי לימוד, ידע ופעולה מתוך הבנת הדברים כמוה כהתאבדות פיננסית. לימוד והשקעה בידע תוך כדי ישיבה על הגדר וחוסר פעולה ושיתוק מתוך פחד גם הם לא יביאו לשינוי חיובי מבחינה כלכלית.

אהבתי מאד את הספר.

שמתי לי למטרה להבין יותר ענייני מיסוי, מקרקעין, שוק ההון והשקעות. אני אבדוק את עצמי בחודשים הקרובים ואראה מה למדתי וכמה ממה שלמדתי הבאתי לכדי מעשה ואיך זה השפיע לטובה או לשלא לטובה על החיים שלי בכלל ועל המצב הפיננסי שלי ושל משפחתי בפרט.

שמתי לב שיש אינפלציה של ספרים בעקבות רב המכר הזה. לא ברור לי כמה מהספרים הללו ממחזרים את אותם הרעיונות וכמה באמת מחדשים. הנה, ראו על אודות הסדרה באתר המוציא לאור בעברית: http://www.matarbooks.co.il/index.php?page=0307.


מעניין לראות שיש כנראה לא מעט התנגדות, לצד ההתלהבות הרבה, לקיוסאקי ולספריו מסדרת אבא עשיר אבא עני. הנה, ראו כאן, לדוגמה: http://www.johntreed.com/Kiyosaki.html.

אני לא חושב שללמוד בבית ספר זה בזבוז זמן. אני כן חושב שבית הספר הוא לא המקום הנכון לקבל השכלה פיננסית.
אני לא חושב שללמוד השכלה גבוהה זה בזבוז זמן. אני כן חושב שחשוב להבין מה לומדים, מה התכלית ואיך מביאים את הלימודים ותוצריהם לכדי פירות, גם כלכליים, אבל לא רק כלכליים: ידע, הבנה ובמיוחד היכולת לעשות בידע ובהבנה שימוש מושכל הם כלים רבי עוצמה, לדעתי. אני חושב שלשם מכוון המחבר, אף על פי שמהפשט קל לחשוב שהוא מטיף לבורות או להשכלה שלא באמצעים המקובלים של בית ספר ושל מכללה או אוניברסיטה.

על אודות הספר בביקורת באתר הארץ. תרגום מהניו יורק טיימס: http://www.haaretz.com/hasite/spages/825560.html.


אהבתי את הספר ואני ממליץ עליו.

Monday, January 26, 2009

עבוד שפה טבעית בשרות העיוור

שמחתי לשמוע כי חברי, אמיר אהרוני, במקביל ללימודי השפה העברית והבלשנות שלו עובד בחברה שעושה שימוש בטכנולוגיה של פרופסור עוזי אורנן, לרבות מכונת הקריאה שלו, לטובת עיוורים. (על הטכנולוגיה הנ"ל של אורנן ראו, למשל: מנוע חיפוש בטקסטים עבריים, ועוד, ראו: ניאוזאורוס מנוע חיפוש וניהול מימדים).

זאת נשמעת עבודת חלום לסטודנט חובב שפה, השפה העברית בפרט ובמיוחד למי שיש לו זיקה לטכנולוגיה, תוכנה ומחשבים בגלל התחום של עבוד שפה טבעית. גם התכלית של המוצר, קריאה ממוכנת של טקסטים בעברית לעיוורים מוסיפה נדבך ערכי לא מבוטל.

שמעתי והתקנאתי.

ועוד הוא עובד מהבית. באמת עבודת חלום לסטודנט.

בהצלחה, אמיר!!

באושר ובאושר מאת טל בן-שחר


קראתי את ספרו של ד"ר טל בן שחר, באושר ובאושר.

בספר יש מספר הבחנות מעניינות כגון:
ההבדל בין הצלחה לבין אושר. ההבדל בין השגים ומה נחשב בעינינו להישג לבין אושר.
כיצד מגדירים אושר?
כיצד חותרים לאושר?

יש גם דיון מעניין בנושא "הישגים נקנים בייסורים" ואהבתי את התיאור החל מעמוד 30, שבאופן אישי הזכיר לי בלקחים שלו ובנמשל שלו את חלק מהלקחים וחלק מהנמשל הסרט מצחיק וצובט של אדם סנדלר בשם Click.

מצא חן בעיני הרעיון לחשוב מה אנו מוכרחים לעשות, מה אנו רוצים לעשות, מה אנו רוצים באמת לעשות ומה אנו רוצים באמת באמת לעשות. ואז לחשוב כמה אנרגיה, זמן ומשאבים אנו משקיעים בכל אחד מהקטגוריות הללו, איך זה מוצא חן בעינינו ולנסות ולראות האם זאת אכן גזירה, או אולי אנו יכולים לנתב מחדש חלק מהמשאבים שלנו, לרבות זמן, מנושאים שמוכרחים לכאורה לעשות לכאלה שבאמת או באמת באמת רוצים לעשות. בקיצור, מבט מחודש על סדרי העדיפויות שלנו, אבל תוך שימוש בקריטריון של מוכרח מול רוצה.

בספר דן בן שחר גם בתדמית של עבודה ושל לימודים כדברים שאין בהם הנאה והם משמשים במקרים רבים כדוגמה הפוכה למה שגורם לנו להיות מאושרים. העצה שנותן המחבר לחפש בלימודים ובעבודה איזון בין עניין ואתגר לבין יכולת ומסוגלות נשמעת לי עצה טובה מאד. הוא משרטט תרשים ובו בקיצוניות אחת קשיים ומכשולים גורמים רבים וקשים מידי עלולים לגרום לנו לחרוג מיכולותינו ולהיות מתוסכלים ומדוכאים ומיואשים בעוד שחוסר בקשיים ובאתגרים או משימוש קלות מידי ליכולותינו גורמות לנו גם אם לא מייד אלא רק לאחר זמן מה לשעמום שוחק. שביל הזהב בין מה שאנו יכולים לעשות לבין מה שקשה לנו מידי יש בו כדי להגביר את האושר שלנו וכנראה גם במידה לא מבוטלת את ההצלחה שלנו. אם נהיה מאותגרים דיו מחד ומאידך נשמור את האתגרים לכאלה שהם במסגרת יכולותינו, גם לא נחוש שעמום וגם נחוש סיפוק ניכר על ההצלחה בביצוע.

המחבר מציע שיטה כדי להתכוונן על עיסוקים שיתרמו לאושרנו. הוא מציע לענות על שלוש שאלות: מה נותן לי משמעות? מה מסב לי הנאה? מה החוזקות שלי? לאחר מכן, הוא מציע לצייר תרשים וון ולאתר באמצעות השימוש בתרשים הזה מה נמצא בחיתוך. כנראה שהתכונות או הנושאים שמשותפים בתשובות לשלוש השאלות יש בהם לגרום לנו אושר אם נרחיב ונדגיש את עיסוקינו בהם.

המחבר עוד מציע לחפש הנאות בלימודים ובעבודה, לחתור להשפיע ולשנות את סביבת העבודה ולחתור להגיע לעמדה שמאפשרת שינוי בעבודה או באוירה בעבוד או בתנאים בעבודה כדרך להגשים סביבה שגורמת לי אושר. הכוונה היא לא רק לחלום על מקום העבודה האידאלי עבורי אלא באופן פעיל לפעול כדי להפוך את מקום העבודה שלי לכמה שיותר קרוב לזה.

הרעיון לכתוב ולנסח מפעם לפעם מכתבי תודה לאנשים שהיטיבו עמנו הוא רעיון מעניין. הטענה היא שעצם ההתעמקות והצורך לנסח מה בדיוק בקשר שלנו עם אותם אנשים הוא שהיטיב עמנו ומה בקשר אתם גורם לנו אושר תורם לנו להבין את הדברים שמביאים לנו אושר וטוב בחיים ועוזרים לנו להעריך אותם ועוד עוזרים לנו לחדד את היכולת שלנו למצוא עוד מזה ולחתור למצוא עוד מזה. בספרים של ד"ר סרוואן-שרייבר, למשל, ללא פרויד ללא פרוזאק, דומני שקראתי שהכרת תודה לאחר היא אחת הדרכים להיטיב עם עצמנו, לפהחית לחץ ולהגיע לרגיעה. פרט לכל אלה, ברור לי שאם הכרת התודה נעשית בכנות ובטוב טעם אז לטווח ארוך אנו גם משפרים באופן ניכר את הקשרים שלנו עם אותן אלה שהודנו להם ויצרנו לנו תדמית טובה של מי שיודעים להעריך ולהוקיר יחס מסוג שנתנו לנו.

אהבתי את הדיון על מגבירי אושר. בפרט, הזדהיתי מאד עם ההצעה לפנות זמן מידי שבוע בהתנסויות בעיסוקים שאנו חושבים שיגרמו לנו אושר, בתור בחן האם אכן אלה גורמים לנו אושר והאם נוכל להתמיד בהם. מעין בדיקת נכונות והתמדה. עוד יתרון של השיטה היא שגם אם אנו לא מצליחים למלא את רוב או את כל זמננו בעיסוקים שהגענו למסקנה שגורמים לנו אושר, עדיין אין לנו מניעה לנסות ולשבץ כמה שיותר זמן במהלך השגרה שלנו באותןם מגבירי אושר, ז"א באותם עיסוקים שגורמים לנו אושר. אפילו דגימות קטנות של אלה משפרים מאד את רמת האושר שלנו. למשל, את ההנאה והאושר שבקריאת ספרים ולימוד דברים חדשים כמגביר אושר עבורי הבאתי לידי ביטוי בכך שהוספתי לי שטחי אכסון לספרים בבית, אני רוכש באופן קבוע ספרים בתחומים שמעניינים אותי, אני מבקר תדיר בספרייה ואני משריין לי זמן במהלך השבוע מידי שבוע לטובת קריאה (בעיקר על חשבון פעילות פנאי אחרת שגיליתי שמביאה לי אושר באופן ניכר פחות מאשר פעילות הקריאה, ודוגמה טובה לפעילות טובה לוותר עליה, עבורי לפחות, היא צפייה בטלוויזיה).

בעמוד 91 יש ציטוט מאת עמיתה של המחבר, משהו בסגנון "לא לבזבז משבר טוב", והכוונה להבנתי היא להפיק את מירב התועלת מקשיים. להבין מה למדנו מההתמודדות עם הקושי או אולי אפילו איך הגענו למצב של הקושי מה אפשר לעשות בעתיד כדי להמנע מקשיים כאלה, ואיך נוכל בעתיד להתמודד טוב יותר עם קשיים מסוג זה.

ציטוט אחר שמביא המחבר הוא מפיו של מחבר הספר אינטיליגנציה רגשית, דניאל גולמן: "יתכן שבתחושה של שביעות רצון ניצול זמן הוא הגורם הקובע הרגיש ביותר לשיפורים". ואכן, ניהול זמן יעיל והתמקדות בדברים שמגבירים אצלנו את האושר, ניכר שהם עוזרים לנו לחוש סיפוק רב יותר והצלחה רבה יותר וזאת לדברי המחבר תוצאה של היותינו מאושרים יותר.

אהבתי עוד את הדעה כי פישוט (או הפחתת הסיבוך) בחיים שלנו יתרמו לאושרנו. כדי להעלות את שביעות הרצון, אין דרך אחרת, לדברי המחבר, אלא לפשט את החיים. זאת אומרת, לשמור על הזמן מכל משמר. ללמוד לומר לא גם לאנשים וגם להזדמנויות לעיתים קרובות יותר. זאת עיצה שיש בה מלכודת, כי באותה קלות גם יהיה לנו קל להפנות עורף לאנשים ולהזדמנויות שיש בהם כדי להגביר את אושרנו.

אולי ביקורת עישרית שלי על הספר היא שהמחבר מניח שאנשים שקוראים את הספר שלו ומנסים לפעול לפי עיצותיו והבחנותיו הם ישרים עם עצמם וגם יש להם את הכלים לשאול את עצמם שאלות נוקבות ולערוך חשבון נפש באופן אובייקטיבי ולנתח היטב את מצבם. הוא כנראה מניח יכולת של קוראיו להבין את מצבם בנקודה שבה הם נמצאים בחייהם ולהסיק מסקנות נכונות. אני לא בטוח שזה מתאים לכל אחד.


ספרו זה של המחבר הוא גרסה עברית להוצאה במקור של הספר בשפה האנגלית תחת השם: Happier: Learn the Secrets to Daily Joy and Lasting Fulfillment.






על אודות הספר באתר טקסט: http://www.text.org.il/index.php?book=0804012

עמית פכלר על אודות הספר בהארץ: http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/953519.html

יוסף בודניק באתר mako על אודות המחבר והספר: http://www.mako.co.il/spirituality/self-improvement/soul/books-spirit/Articles/itemId=89a2ae900da58110VgnVCM100000290c10acRCRD

הספר קל לקריאה, ומעורר מחשבה. כדאי לקרוא. אם לא יועיל כנראה שלא יזיק.



Sunday, January 25, 2009

סיכום השבוע בגן יובל לשבוע 18.1.2009-23.1.2009

סיכום השבוע בגן יובל לשבוע 18.1.2009-23.1.2009 מאת הגננת רות, אחותי:


הורים יקרים,

יום א מפגשון הבוקר: המפגשון התחיל בדבר חשוב, שכבר מזמן רציתי לעשותו: למדנו כיצד לסדר את הקוביות הגדולות שבגן: הסברתי את ההגיון שבלשים את הגדולות למטה ואת הקטנות למעלה, הראיתי כיצד מערימים את הקוביות, ואני מקווה שבהמשך אראה את הילדים מיישמים את מה שלמדנו היום. דבר פעוט אך חשוב.

חוויות משבת, והיו כמה כאלה, לשמחתנו (ושוב תודה להורים המשתפים פעולה, ושולחים את הילדים עם פרטים על בילוי השבת שלהם!!):

עמית ספר על ביקור בנחל אלכסנדר (והתלהבתי, מאחר וגם אני הייתי שם בשבת עם משפחתי!) http://www.parks.org.il/BuildaGate5/general2/data_card.php?U=no&SiteName=parks&ItemID=743384562&ValuePage=Card1

איתי זלוטניק ספר על ביקור ביער שוהם, וספר על שלל הפרחים שראה במקום ועל הנוף שמסביב. http://www.mouse.co.il/CM.show_item_place,772,201,4031,.aspx

נעם ספר על אירוס הארגמן אותו ראה בגבעת חומרה. זו היתה הזדמנות לשוחח על כך שהפרח הוא פרח מוגן, ומדוע הוא כזה. http://www.tiuli.com/track_info.asp?track_id=37

סיימנו באוריינות שמות הילדים לפי מספר האותיות בכל שם – כולנו ספרנו את כמות האותיות של שמות כל הילדים.

מפגש הבוקר: התחלנו בשירי סתיו (עננים + אתמול בצהרים) לשמחת הילדים, שהתגעגעו לשירים.

מאחר ומזג האויר היה אתמול חורפי למדי, והיום הראה נטיה סתווית יותר, חשבנו שפתיחה כזו למפגש תהיה הולמת.

המשכנו עם השיר ריקוד שלאחרונה קצת זנחנו: "מטייל אני לבד", ונהננו מאוד!

המשכנו עם כמה שירי חורף – ואז מייד חזרה לנושא ביאליק:

לאחר אוריינות קצרה בנושא שמו של ביאליק רקדנו ושרנו וגם הצגנו (רוץ בן סוסי, קן לציפור ומקהלת נוגנים), ואז הגיעה איריס לעשות לילדים חוג מוסיקה.

זמן חצר ויצירה: גזרנו את הירח ואת הכוכבים שצבענו ביום חמישי על פי וברוח שירו של ביאליק "רועת הכוכבים", והדבקנו אותם בצירוף מילות השיר על גבי "לילה שחור", כלומר בריסטול שחור.

מפגש הצהרים: המפגש התחיל בהתמסרות בכדור שלי עם הילדים כשהם יושבים, ולאחר מכן השמעתי לילדים שרשרת נחמדה משירי ביאליק שאורכת כ- 4 דקות, ובדקנו כמה סבבי התמסרות אנו יכולים לעשות בזמן זה! היה נהדר לריכוז הילדים ולשיפור היכולת המוטורית.

בהמשך קמנו ויצרנו מעגל, והתמסרנו בינינו: כל ילד שזרק כדור לחברו היה צריך קודם לקרוא בשמו, כדי שזה יוכל להתכונן לתפיסה, ולאחר מכן לכוון אליו ולזרוק. היה פשוט מהנה!

סיימנו בקריאת ספר מקסים שהביא מעין לוינטל: "אבא עושה בושות" מאת מאיר שלו.

אבא עושה בושות / מאיר שלו

יום ב מפגשון הבוקר: התחלנו בעדכון לוח מזג האויר ובבחירת תורני הבוקר.

המשכנו באוריינות שמות הילדים לפי האות האמצעית + כל ילד נדרש לחשוב על מילה באות שמתחילה את שמו שלו. למשל: רות – אות אמצעית "ו" (אדביק את שמי מתחת לאות "ו"), וחשבתי על המילה "רכבת" שמתחילה באות "ר" כמו האות הראשונה שבשמי.

מפגש הבוקר: חילקנו בקבוקוני גשם, ושרנו שירים בעזרתם: "חילזון", "גשם טוב על החלון", "גשם גשם משמים", מנגינת החורף + האזנה פעילה למנגינה, ודיוק בתנועות לפי השתנות המנגינה. לאחר שאספנו את הבקבוקונים לפי האות הראשונה בשמות הילדים שרנו את שיר ימות השבוע, ותרגלנו אוריינות בעזרת המילים:

חורף, סתיו וביאליק.

זמן חצר ויצירה: המשכנו את גזירת והדבקת הירח והכוכבים ליצירה ברוח "רועת הכוכבים" מאת ביאליק.

מפגש הצהרים: התחלנו את המפגש בפעילות גופנית: הילדים החזיקו כדור קטן מתחת לסנטר שלהם, והיו צריכים לצעוד על עקביהם הלוך ועל אצבעות רגליהם בחזור. היה מהנה, מצחיק ומתרגל מאוד מבחינה גופנית.

התירגול הצריך מהם ריכוז ודיוק, והילדים היו פשוט נהדרים!

סיימנו במשחק הצירופים, ותירגלנו בכיף רצף סיפורים בעזרת קלפי משחק.

יום ג מפגשון הבוקר: לפי בקשת הילדים עסקנו היום באוריינות שמות הילדים לפי צלילי האותיות.

השמעתי לילדים את צלילי האותיות, הם זיהו אותן, ולפי זה הילדים שזו האות האמצעית בשמם הגיעו כדי להדביק את שמם על גבי לוח השמות מתחת לאותה האות. הילדים מתורגלים בכך היטב, ונהנים מאוד!

כל ילד שניגש ללוח היה צריך לספר כמה אותיות בשמו, וזו היתה הזדמנות להזכר גם בזה, ולספור שוב במידת הצורך.

כמובן בדקנו גם את מזג האויר ועדכנו את לוח מזג האויר וגם בחרנו תורני בוקר.

מפגש הבוקר: המפגש עצמו היה קצר, וקדם לטיול המיחזור לו ציפינו כל כך!

שרנו שירי חורף ואף השתמשנו בבקבוקוני הגשם, אותם החזרנו אחר כך בעזרת שיר צבעי החולצות.

עשינו הצגה של העננים המתנגשים פעמיים, והילדים שיחקו תפקיד של ענני גשם, ברק וטיפות גשם. משעשע, מהנה ומתרגל מאוד את חגורת הכתפיים!

כשסיימנו – התארגנו בזוגות, נזכרנו בכללי ההתנהגות ביציאה מחוץ לגן – ויצאנו – עמוסים בבקבוקי שתיה – לכלוב מיחזור הבקבוקים.

זו הזדמנות נהדרת להודות לכולכם, הורים יקרים, על ההענות העצומה בהבאת בקבוקי שתיה לצורך טיול המיחזור! כל הכבוד ותודה רבה! כל ילד זרק לפחות 2 בקבוקים לפח, מה שגם גרם לכולם להנות וגם תרם לחוויית המיחזור, אותה אני משתדלת להעביר לילדים! תודה רבה!!

זמן חצר ויצירה: שיחקנו ...

מפגש הצהרים: הוקדש רובו ככולו לביאליק. מפגש נהדר ומרוכז שכזה מזמן לא היה לי!

התחלנו עם הברווזיים, שמזה כמה ימים לא הגיעו לבקר (ושהילדים ממש דרשו לפגוש – ובצדק), והמשכנו בהצגות נפלאות של הילדים שהמחיזו את שירי ביאליק השונים! פשוט כיף!

יום ד מפגשון הבוקר: אוריינות שמות הילדים + בדיקת מצב מזג האויר. חישבנו כמה ילדים חסרים, ולפי זה – כמה ילדים בגן. ב- 9:00 בבוקר הגיע גיא, המדריך ליוגה, והעביר בכל פעם לחצי קבוצה שיעור.

זמן חצר ויצירה: הילדים צבעו דף בו ימשיכו לעבוד מחר בנושא "קן לציפור" מאת ביאליק.

מפגש הצהרים: התחלנו בהתמסרות בכדור לצלילי מחרוזת שירי ביאליק, וניסינו לשבור את השיא מהפעם הקודמת (שני סבבים + 10 ילדים), אבל לא הצלחנו ... לא נורא! ננסה שוב ביום אחר.

סיימנו ברוח הסתיו המתעתע, והצגנו כולנו את "חבורת עלעלים".

יום ה מפגשון הבוקר: בחרנו תורני בוקר, בדקנו את מצב מזג האויר ותיארתי באוזני הילדים את המשך היצירה של "קן לציפור". כמובן המשכנו בטקס הספריה!

בזמן שתורני הבוקר הכינו את שולחנות הארוחה, קראתי לילדים ספר חמוד ומוכר שהביאה עדן:

"איה פלוטו" מאת לאה גולדברג.

מפגש הבוקר: סיפרתי לילדים שמצאתי אתמול בספריה את הספר לסיפור שקראתי להם רבות בשבועות האחרונים: "היה היה ופטריה" מאת נורית יובל, וכולנו כמובן שמחנו, מאחר ונוכל לא רק להציג את הספור המקסים – אלא גם לראות את התמונות המקוריות בספר.

והמפגש התחיל כחגיגה נהדרת עם הספור המקסים!

גם הצגנו, גם קראתי, וכמובן שוחחנו עליו ממושכות אחר כך. יש סיפורים שנקלטים אצל הילדים ומתחבבים עליהם במיוחד – וזה ללא ספק אחד מהם.

המשכנו בשיר-ריקוד "מטייל אני לבד", ובשיר ימות השבוע, ומיד אחר כך – חגיגת ביאליק!

הצגנו ושרנו את כל השירים והדיקלומים שלו שהכרנו, והיה פשוט נהדר!

כל הילדים כולם השתתפו כמה וכמה פעמים, והשמחה היתה רבה.

אין ספק שעוד נמשיך עם שירי ביאליק גם לאחר תום הנושא.

זמן חצר ויצירה: המשכנו עם יצירת "קן לציפור" אותה צבעו הילדים אתמול. היום חלק מהילדים (יצירה קשה, ואורכת זמן) גזרו את החלקים, והרכיבו – הדביקו אותם לכדי תמונת "קן לציפור". יצא משגע!

מפגש הצהרים: ספור תורה: חזרנו על ספור בריאת העולם ועל ספור גן העדן והפיתוי, והמשכנו עם קין והבל.

מאחר והמפגש היה קצר מתמיד לא הספקנו להעמיק בקין והבל, כפי שאני מקפידה לעשות עם כל ספור תורה, אבל לפחות לא ויתרתי על קריאת הספורים שלמדנו עד כה מתוך ספר מקסים שהביא מעין לוינטל:

"200 ספורי תנ"ך- ספורי תנ"ך לילדים" ספרה מחדש: סמדר קוגו.

הורי השבת מחר יהיו: איתי זלוטניק + רוני.

מסיבות ימי הולדת : השבוע נחגוג מסיבת יום הולדת לאורי! מזל טוב לחמוד ולמשפחתו!

בקשות ותזכורות:

1. (לשבוע הבא) מזכירה להביא תמונת דרכון של הילד/ה + תמונות קטנות שמראות תחביבים

שונים של הילד/ה, כגון: חברים, בני משפחה, מאכלים, חוגים, דמויות אהובות וכו'.

2. לקראת יום המשפחה אני מזמינה את כולכם להצטלם בפורום המשפחתי המלא (איזו הזדמנות נהדרת!),

וכמובן להביא לגן תמונה משפחתית אחת בגודל רגיל (10×15).

3. בשבוע הבא מתחילים נושא חדש: ט"ו בשבט והפרדס.