My family, books, photos, technology, language and some math משפחתי, ספרים, תמונות, טכנולוגיה, שפה, וקצת מתמטיקה
Wednesday, December 31, 2008
High performance web sites by Steve Sounders
I learned a lot while reading High performance web sites by Steve Sounders.
It is a relatively thin book, 137 pages, with quite many diagrams and screen-shots. It also repeats and repeats the main ideas. So the book is a fast read.
I liked the fact that the whole book can be summarized by listing the 14 rules that it defines and explains. I also liked the fact that the rules are not only there to follow blindly (although, you could, most probably, follow them blindly and get away with it successfully), but are explained, reasoned and the benefit of following them is demonstrated using popular US web sites. I also liked the metering tools and demonstration tools that the author uses.
I think that you can learn quite a lot from the author beyond the book itself, so check out his web site at http://stevesouders.com/, where he has a blog and other interesting resources (e.g., videos).
The author also had an article based on the book on CACM, see the author's blog post about this, along with links to the publication.
Read reviews about the book on Amazon. Most of them are very informative.
A good read -- I think that you can find most of the information if not all on the web and in the papers and talks that result from the book. Still, the book itself is nice to have around.
Wednesday, December 24, 2008
סיכום השבוע בגן יובל לשבוע 21.12.2008-26-12-2008
יום א – מפגשון הבוקר: נהננו להוסיף לתערוכת החנוכיות חנוכיות נוספות העשויות מחומרי מיחזור!
דן סיפר לנו שהיום הוא חוגג (תאריכית) יום הולדת שלישי, והביא לצורך החגיגה עם החברים חבילת וופלים! מזל טוב לחמוד!
איתי זלוטניק סיפר לכולם שוב על הולדת אחיו התינוק, ניר, והביא לחוג אירוע משמח זה שוקולד מקופלת לכל חבר.
גיא רוזן הביא ספר מקסים, בשם "הכבש השישה עשר" מאת יהונתן גפן, והיתה זו הזדמנות מצויינת לספר לילדים קצת על האלבום, להזכיר להם שירים מתוכו, וחלק מהילדים אכן הכירו אותם (לצערי לא כולם).
מחר נקרא ונשיר מתוך הספר – וגם נאזין לדיסק!
בחרנו תורני בוקר, ספרנו אחורנית מ- 20, ועסקנו באוריינות שמות הילדים לפי האות האחרונה: הילדים נקראו להדביק את שמם לפי שיר צבע החולצות, כשהשיר היום הורחב, ושרנו גם את האות האמורה שכל ילד הדביק את שמו תחתיה. כך חידדנו שוב ובאופן שמיעתי וויזואלי את שמות האותיות וצורתן.
מפגש הבוקר: התחלנו עם חגיגה סתיוית/חורפית לכבוד רמזי העונה ההפכפכה. הזכרנו שוב את המושגים: "שנה שחונה", "שנת בצורת" - שכמובן כולם מתקשרים למצב היבש של הכנרת.
שרנו את השירים "עננים" + "חבורת עלעלים.
לאחר מכן ספרנו את כל הסביבונים שהילדים הביאו לתערוכת חנוכה בגן, וגילינו שיש לנו מספיק לכולם למשחק קבוצתי. כל ילד בחר לעצמו סביבון, וברקע השמעתי שוב ושוב את השיר המתבקש: "סביבון סוב סוב סוב", והילדים התחילו לסובב ולהנות. השמחה היתה רבה מאוד!
חזרתי והדגשתי את המוטו הקבוע: "מי שמנסה בסוף יצליח", והילדים שמחו לגלות שהם מצליחים!
מידי פעם קראתי לילדים להחליף סביבונים עם חבריהם, והם התנסו בסיבוב סביבונים שונים.
בהמשך קראתי להם לנסות לסובב את הסביבונים על כסאותיהם ולא רק על הרצפה, ובסוף גם על כף ידם הפרושה היטב! היה ממש נהדר! כך במשך כ- 10 דקות או יותר שיחקנו, החלפנו בינינו, התנסנו, ונהננו מאוד!
בתום החוויה הראיתי לילדים את הסביבונים השונים, וראינו איזה סביבון מסתובב הכי טוב, ונזכרנו למה בעצם יש סביבונים מרובעים (המקור היה סביבון מרובע) ולמה יש גם עגולים (הם פשוט מסתובבים טוב יותר ...).
סיימנו בריקוד השיר "סביבון סוב סוב סוב", ויצאנו לחצר לזמן קצר לפני שהגיעה איריס לערוך לילדים חוג מוסיקה בסימן חג החנוכה כמובן!
זמן חצר ויצירה: שיחקנו ...
מפגש הצהרים: הילדים עזרו לי לחלק לכולם את בקבוקוני הגשם, ושרנו בעזרתם שיר סתוי אחד (חילזון), ושיר חנוכה אחד (ימי החנוכה).
עסקנו באוריינות המילה "חנוכה", וכמובן שיחקנו את המשחק האהוב ...
יום ב – מפגשון הבוקר: בבוקר שוחחנו על המסיבה, הילדים סיפרו חוויות מאתמול אחרי הצהרים, ושיחקנו משחק כדור קבוצתי: בהתחלה התמסרתי עם הילדים אחד אחד, ואחר כך היה עליהם למסור האחד לשני במעגל. איזה כיף זה היה! האזנו גם לדיסק עם שירי "הכבש השישה עשר", והכרנו אותם.
מפגש הבוקר: אלי פלפלי הגיע והציג לנו את הספור שאנו אוהבים כל כך: "גברת קרש ומר מערוך". היה מצחיק!
זמן חצר ויצירה: ציירנו ציורי יום הולדת
מפגש הצהרים: חזרה כללית לקראת מסיבת חנוכה + קריאת כמה משיריו של יהונתן גפן + ספור אחד מתוך הקובץ. ושוב תודה לגיא רוזן על היוזמה!
יום ג – מפגשון הבוקר: התחלנו עם שיחה לקראת המסיבה. הילדים מתרגשים – וגם אני, ושוחחנו למה אנו מצפים, מה יקרה, איפה כל אחד ישב ומה נלבש. יהיה פשוט נפלא, וזה המסר שהעברתי להם.
המשכנו עם חוויות שהילדים שמחו מאוד לחלוק איתנו:
עידו סוף סוף חזר מטיול משפחתי ארוך בצפון, וסיפר חוויות שהילדים היו מרותקים אליהן:
על תערוכת הפיראטים http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3117151,00.html
על מוזיאון חיל הים http://www.tour-haifa.co.il/modules/article/view.article.php/c21/76
החלטנו בסוף התיאורים שכולנו ניסע לשם ביחד ... הרעיון עצמו היה מלהיב!
בן סיפר על ההצגה "איה אאוץ' ואווה" שראה אתמול עם גיא בונה. בזכותם קראנו שוב את הספור במפגש הצהרים, ונהננו שוב מספור יפה כל כך מאת רינת פרימו.
שחר הראה לנו סביבון גדול שהכיל בתוכו סביבון קטן.
מעין לוינטל הביא את הספר "בייגלה" מאת מרגרט ריי.
איתי דבי ואוהד סיפרו על ביקורם אתמול בקולנוע, שם צפו בסרט "הפיל שרצה להיות הכי".
וכמובן בחרנו תורני בוקר וספרנו אחורנית מ- 20.
מפגש הבוקר: חזרה כללית ואחרונה לקראת המסיבה מחר!
זמן חצר ויצירה: המשכנו לצייר ציורי יום הולדת.
מפגש הצהרים: סיפרתי לילדים את הספורים מהבוקר: "איה אאוץ' ואווה" מאת רינת פרימו וכן את "בייגלה" מאת מרגרט ריי.
סיימנו בהצגה יפה של כמה ילדים את הספור האהוב שמתאים כל כך לחנוכה: "גברת קרש ומר מערוך". מעין לוינטל היה אמון על הדיפדוף בספר עצמו והראה לילדים את התמונות בשעה שדתיה בן דור עצמה סיפרה את הסיפור בדיסק, וחלק מן הילדים ערכו לכולנו הצגה. היה פשוט מהמם!
יום ד - מפגשון הבוקר: התחלנו עם שיחה לקראת המסיבה היום.
שוחחנו על מזג האויר שהשתנה לטובה, וכל אחד סיפר מחוויותיו הקשורות למזג האויר.
עסקנו באוריינות שמות ילדי הגן לפי האות האחרונה בשם והצליל שלה.
מפגש הבוקר: התחלנו במשחק כדור: בתחילה בישיבה ואחר כך בעמידה. למדנו להשליך כדור על מנת לכוון שהשני יצליח לתפוס אותו, וכמובן להתבונן בכדור כדי להצליח לתופסו.
המשכנו במשחק סביבונים נהדר שלווה בשיר "סביבון סוב סוב סוב".
לאחר מכן במשך של יותר מחצי שעה פשוט עשינו הצגות, ודאגנו שכל הילדים יופיעו בהצגה זו או אחרת:
"באמצע היום הצבע ה...", "איפה גברת זרת?", "גברת קרש ומר מערוך" ושיר ימות השבוע.
זמן חצר ויצירה: היינו בעצם בחדר הגן, כמובן. שיחקנו משחקי קופסא ובנינו מגדלים.
מפגש הצהרים: התחלנו בריקודים: "סובבו", "מטייל אני לבד", "סביבון סוב סוב סוב" ו- "חנוכה חג יפה כל כך".
המשכנו בשיחה נהדרת על הדלקת הנרות בבית, מי מדליק נרות, אילו ברכות מברכים, אילו שירים נוהגים לשיר לאחר הברכה על הנרות ושאר חוויות מחג החנוכה המשפחתי שלכם.
ובערב – מסיבת חנוכה!! מצפים לראותכם!
יום ה – חג אורים שמח!!
Tuesday, December 23, 2008
החופש ממחלה מאת פיטר קאש, ג'י לומברד וטום מונטה
על הספר באתר טקסט.
על הספר בשפת המקור, באנגלית: הוא נקרא "Freedom from Disease; The Breakthrough Approach to Preventing Cancer, Heart Disease, Alzheimer's, and Depression by Controlling Insulin".
בספר מדובר על מחלות קשות רבות, השפעותיהן השליליות הרבות והחמורות על אנשים והרבה מאד על מניעתן באמצעות הסברים, פירוט והצעות ל:
- הרגלי אכילה ותזונה נכונה
- התמודדות עם מצבי לחץ
- פעילות גופנית
באופן אישי, הספר עזרא לי להבין דברים רבים שיש לי רק להצטער שלא הבנתי אותם שנים קודם לכן. הלוואי וספר זה או ספר שכזה היה ברשותי לקריאה לפני כעשר או שתים עשרה שנים, אזי וודאי הייתי יכול להמנע מהרבה סיבוכים רפואיים שזה מספר חודשים הצלחתי להתגבר על חלק גדול מהם ע"י אימוץ הרגלי אכילה ותזונה אחרים, פעילות גופנית ועוד.
הספר מסביר ומנמק (עם הפניות למאמרים רבים מספרות מקצועית בכתבי עת חשובים מהעת האחרונה) על בעיות רפואיות באמצעות דיון בביולוגיה של התאים, בביוכימיה ובמונחים מדעיים תוך כדי הצגתם ודיון בהם בשפה זמינה ונהירה לכל. מעניין מאד להבין איך אורח חיים מערבי מודרני הרסני לבריאותינו ואיך העצות לתזונה ולפעילות גופנית ואף להתמודדות עם לחצים מסייעים להמנע ולפעמים גם לפתור בעיות כאלה. פה לא רק מדברים על בעיות ופתרונן, אלא בעיקר מדוע הבעיות הללו קורות, מדוע הגורמים שמאשימים אותם (מזון עתיר סוכרים, שומנים וקמח לבן, לדוגמה) משפיעים וכיצד ועוד מוסבר בספר מדוע הפתרונות המוצעים עובדים וכיצד. הכל, כאמור, עם נימוקים ומראי מקום בספרות מקצועית עדכנית.
הספר נותן תמונה משלימה וגם תומכת לתכנים בספר מצויין אחר בנושאים דומיים (אך לא זהים), "לא לסרטן" מאת דויד סרוואן שרייבר, שכתב ספר נוסף שמשלים (הפעם בהיבט הנפשי, בהתמודדות עם מצבי לחץ), "ללא פרויד, ללא פרוזאק".
מומלץ מאד. להבנתי, זה מסוג הספרים שאם מתעמקים בהם ומפנימים, יש בו לעורר מחשבה שתביא להחלטה לערוף שינוי בסגנון החיים ולאכול לפעול באורח שמתאים יותר לגוף.
דרך ארוכה קצרה מאת משה (בוגי) יעלון
על משה יעלון באתר ויקיפדיה.
- ראובן פדהצור בעיתון הארץ על ספרו זה של יעלון. הביקורת הזאת על הספר לא אוהדת.
- גם עינב שיף בואללה כתבה ביקורת לא אוהדת על הספר.
- יואב לימור כתב מאמר עמדה קנטרני על יעלון בבלייזר לאור ספרו זה של יעלון.
- ביומן הרשת של בנימין נתניהו יש מספרו של יעלון על החינוך ועל מה שהוא מכנה "גידולי המים" של מדינת ישראל.
- אמנון לורד וגלעד כץ בראיון עם יעלון על ספרו בעיתון מקור ראשון.
- ראיון של יעלון על ספרו אצל לונדון וקירשנבאום.
נדב העצני ב-nrgמעריב בביקורת אוהדת על ספרו של יעלון.
גם למדתי על מעשיו ועברו, גם את השקפתו הפוליטית, וגם קיבלתי נקודת מבט מתוך המערכת הצבאית על התנהלות פוליטית, על אי-סדרים והדלפות, שחיתויות ועוד. גיליתי שישנם שמות לא מעטים שמוזכרים בהקשרים שליליים בספרו, והם ברובם אותם שמות שמופיעים (בין השאר) גם בספרו של ירון זליכה הגווארדיה השחורה, כאנשים עם התנהלות ציבורית פסולה ומושחתת.
אפשר לקרוא ביקורת רבה על ההתנתקות, על ההתנהלות במלחמת לבנון השנייה, ועל מבצעים צבאיים ותקריות שונות.
יש אפשרות למצוא באינטרנט פרקים וציטוטים רבים מהספר. רק צריך לחפש בגוגל. לא מצאתי לנכון לתת קישורים כדי לא לפגוע בזכויות היוצרים.
מהספר אני מתרשם שיעלון הוא אדם ישר בעל עקרונות שאינו מתפשר על נקיון כפיים ומתרחק ומבדיל עצמו מכל מי שמתנהל באופן פסול. הוא מתייחס ברצינות רבה לתפקידיו הציבוריים ומציג אופן מחשבה שקול ומחושב, שמנסה שלא להקלע לקבעון ופתוח להתפתחויות ולדעות אחרות. אני מרוצה מאד שהוא במקום ריאלי (8) ברשימת הליכוד לכנסת.
מדאיג מאד לקרוא בספר על אופן קבלת ההחלטות בדרגים המדיניים והצבאיים והדוגמאות החוזרות ונשנות בארועים בעייתיים רבים הקשורים ב-"פורום החווה" (מדובר במקורבי שרון) אכן לצערי מראות על שחיתות רבה והתעלמות מסדרי שלטון ודמוקרטיה.
הספר מומלץ מאד. גם כדי להכיר את האיש ומשנתו וגם כדי לראות מבעד לעיניו כמה דברים (מדאיגים ומצערים) על התנהלות בצבא וקשרים בעייתיים בין קצינים בצבא לעיתונות ובין קצינים בצבא לפוליטיקאים ואנשי הון (יעלון מדבר על משולש בעייתי של הון-שלטון-עיתון).
Thursday, December 18, 2008
סיכום השבוע בגן יובל, לשבוע 14.12.2008-19.12.2008
הורים יקרים,
יום א – מפגשון הבוקר: וואו: איזה מפגשון עמוס ושמח זה היה: התפעלנו מהיצירתיות של הורים וילדים רבים, שהביאו חנוכיות מחומרי מיחזור, וכמובן צירפנו אותן לתערוכה המושקעת שיש לנו בגן בזכותכם!
ילדים סיפרו חוויות מסוף השבוע, ובייחוד אני רוצה לציין כמה חוויות:
אוריה סיפרה על טיול משפחתי בצפון באגמון החולה במוזיאון הטרקטורים "ג'ון דיר" ובמוזיאון המרציפן
זו היתה הזדמנות נהדרת לחפש את המקומות במפה, ולהכירה טוב יותר!
דן סיפר על טיול בים המלח ובטיפוס המשפחתי להר המצדה!!
איתי סספורטס סיפר על ביקורו בבית כנסת, שם נערכה מסיבת חתונה, והוא ציין שהתרשם במיוחד מהסוכריות שהוא וילדים אחרים זרקו על בעלי השמחה.
איזה כיף שהילדים מספרים, אבל אני שבה ופונה אליכם: אנא שילחו את הילדים ביום א עם פתקאות שבהן תרשמו את חוויותיכם המשפחתיות מסוף השבוע, כדי שאוכל לעזור לילדים לספר בצורה מאורגנת וברורה את חוויותיהם, וכמובן תודה למי שעושה זאת!
מפגש הבוקר: חזרה למסיבת חנוכה
זמן חצר ויצירה: הילדים קיבלו דפים ובהם צלליות של סמלי החג, והיה עליהם להתאים את הצללית לסמל המתאים, ולהדביק בהתאמה. מחר נשלים את היצירה בצביעת רקע בגירים. היצירה חשובה לתיאום עין יד בהדבקה מדוייקת בתוך הצללית, וכמובן בהתאמה החושית של הסמל המוחשי ביד לצלליתו על גבי הדף.
מפגש הצהרים: חזרה למסיבת חנוכה
יום ב – מפגשון הבוקר: שוב שמחנו לראות שילדים נוספים הביאו חנוכיות העשויות מחומרי מיחזור שהכינו בבית עם בני המשפחה, והרחבנו את התערוכה היפה והמושקעת! כל הכבוד לכולכם ותודה רבה!
סוף סוף התפננו ללוח השמות, ובדקנו את האות האחרונה בשמנו ובשמות חברנו, והרחבנו את הדעת לגבי הכרת האותיות השונות, שמותיהן, ושמנו לב באופן כללי לאותיות המרכיבות את שמנו.
לאט לאט נכיר כך בצורה עקיפה ומשחקית את כל אותיות הא-ב בשמן ובצורתן.
בחרנו תורני בוקר, ספרנו מ- 20 ל- 1, והכנו את הגן לחזרה למסיבה.
מפגש הבוקר: ערכנו חזרה כללית עליזה מאוד לקראת מסיבת חנוכה. יהיה ממש יפה!
זמן חצר ויצירה: סיימנו להדביק את סמלי החג על גבי הצלליות המתאימות שלהם, ובהמשך השבוע נמשיך ביצירה, ונכין רקע. נכיר בהזדמנות זו את המילה "רקע", ונלמד צורות שונות של רקעים.
מפגש הצהרים: החלטתי להרפות מעט מנושא חג החנוכה, שכן השבוע התחלנו להתכונן בצורה אינטנסיבית יותר לקראת המסיבה, ופשוט עשינו הופעות שאינן קשורות לנושא:
בערך 4 (!!) הצגות של השיר "באמצע היום הצבע ה ..." – אתם מתארים לעצמכם שמספר ההצגות קשור לילדים, שאוהבים מאוד את השיר, ורצו מאוד להציגו שוב ושוב.
לאחר מכן שמחנו להציג שוב את "גברת קרש ומר מערוך", והיה שמח וכיף: הילדים היו מתוקים, וידעו לספר ביחד עם דתיה בן דור בדיסק את הספור, "נכנסו" לדמויות העלילה, והפגינו מימיקה מושלמת ותנועות גוף מרשימות של שחקנים לכל דבר!
סיימנו את המפגש בנחת על השטיח עם ספור שהביא איתי דבי:"קוף היום וקופת הלילה" מאת ג'וליה דונלדסון.
יום ג – מפגשון הבוקר: נהננו שוב לראות ילדים נוספים מביאים חנוכיות העשויות מחומרי מיחזור שהכינו בבית עם בני המשפחה! אני מתפעלת בכל יום מחדש על המעוף שאתם ההורים מפגינים, ועל מידת ההשקעה שלכם. כל הכבוד! התערוכה התרחבה רישמית, וכעת קיימת ב- 2 מקומות בגן. אתם מוזמנת להתרשם!!
אריאל הביא סביבון מרשים מאוד עשוי חימר, שהכינה אמו לתערוכת חנוכה של הגן! כל הכבוד לאמא לילך, ותודה על התוספת המרשימה והמכובדת!!
סיימנו עם אוריינות שמות הילדים, והפעם כל ילד הוזמן (לפי שיר צבעי הבגדים, לבקשת הילדים) לספר לפני כולם מהי האות הראשונה בשמו ומהי האות האחרונה.
מפגש הבוקר: התחלנו עם שיר ימות השבוע, שהיה מוצלח ומוסיקלי מאוד, והמשכנו עם הריקוד האהוב:
"מטייל אני לבד".
לאחר מכן עשינו בגן "מסיבת סתיו", בתקווה לעורר אותו לחזור בצורתו הגשומה יותר, ושרנו שירים אהובים ומוכרים, כגון: "אתמול בצהרים" , "חבורת עלעלים" (ואיזה יער מרקד ושמח יצרו הילדים עם עלי השלכת...), "עננים", ו- "חילזון".
סיימנו עם שירים וריקודים ברוח חג החנוכה, וסוף סוף כאלה שבאמת לא שייכים לרפרטואר המסיבה. רקדנו את "סביבון סוב סוב סוב", ואת "חנוכה חג יפה כל כך".
זמן חצר ויצירה: הילדים התחילו להכין חנוכיות, והיום צבעו את הבסיס של החנוכיה בצבעי אקריל זוהרים.
מפגש הצהרים: התחלנו עם כמה שירים משירי המסיבה, והחזרה הקצרה היתה פשוט מופלאה!
המשכנו עם יצירה קטנה, ששמה דגש על מוטוריקה עדינה ועל זיהוי ספרות: הילדים קיבלו חצי בריסטול ועליו עיגולים. בתוך כל עיגול נרשם מספר מ- 1 ועד 6. הילדים קיבלו במקביל מדבקות עם סמלי החג, והיה עליהם להדביק כל סמל בעיגול עם המספר המתאים, לפי הבקשה בעל פה.
סיימנו עם קריאת ספור מוכר ואהוב שהביא גיא רוזן: "דירה להשכיר" מאת לאה גולדברג.
יום ד - מפגשון הבוקר: התחלנו שוב עם התלהבות מחנוכיות חדשות שהגיעו לגן העשויות מחומרי מיחזור. פשוט תענוג לראות את יצירות המופת שלכם עם הילדים!
שוחחנו על המסיבה הקרבה, וקראנו שוב את הספור המקסים: "על הצבעים ועל הנפלאות שקרו לנרות" מאת רינה שליין. כולנו ניצלנו הזדמנות זו להודות לאוהדי, שהביא את הספר במתנה לגן, כך שנוכל להנות מהספר לעתים קרובות יותר!
בבוקר הגיע גיא, מדריך היוגה, והעביר שיעור מקסים לילדים במקביל לארוחת הבוקר, ולאחרי החוג יצאנו לחצר.
זמן חצר ויצירה: בחצר השלמנו את החצי השני של היצירה שהתחלנו בתחילת השבוע: ביום ראשון הדביקו הילדים את סמלי החג על גבי דף נייר לבן, והיום הכנו רקע צבעוני ליצירה. למדנו את המושג "רקע", והתנסנו בצבע החדש: גיר. ראינו כי הוא רך יותר, שביר יותר, וניתן להשתמש בו בכמה דרכים, ובכולן השתמשנו ביצירה. אתם מוזמנים לראות את הקיר המרשים שהילדים הכינו באמצעות העבודה הזו!!
במקביל התחילו הילדים להכין חנוכיות!
מפגש הצהרים: נכנסנו מוקדם לגן, מייד לחזרה כללית לקראת מסיבת חג החנוכה הקרבה. היה פשוט נהדר!
אכלנו מאוחר יותר, ועוד הספקנו לשבת ביחד למפגש קצר, במהלכו ביקש שחר לערוך את ההצגה של "גברת קרש ומר מערוך", וכמובן עשינו זאת (למה לא?).
יום ה – מפגשון הבוקר: בחרנו תורני בוקר, ספרנו למטה מ- 20 ובחרנו ספרנים לקראת טקס הספריה, שהתנהל לתפארת! הספקנו גם לשוחח על החנוכיות הנוספות שהגיעו לגן.
מפגש הבוקר: התחלנו עם הופעות הילדים לשירי בוקר מוכרים, המשכנו עם שירי סתיו (נו, מתי יחזור הגשם?), וסיימנו ברוח החג – בריקודים שלמדנו: סביבון סוב סוב סוב + חנוכה חג יפה כל כך.
היום החלטתי שלאור הבקשות החוזרות ונשנות של הילדים לפגוש ביוכבד ובחיפי החיפושית, אזמין אותן למפגש, והשמחה היתה פשוט ע נ ק י ת !! מבעלי אני לא מקבלת את כמות החיבוקים והנשיקות שחיפי קיבלה היום מהילדים השמחים לראותה! אם אפשר לנסח זאת כך: התרגשתי בשביל הבובה ... :-)
זמן חצר ויצירה: הילדים המשיכו להכין חנוכיות יפות.
מפגש הצהרים: התחלנו עם חודשי השנה, וניסינו להזכר בשם החודשים, ומה הארועים השונים החלים בהם: החל מחגים וכלה בעונות השנה.
למדנו כללים חשובים בשיחה: כיף גדול לעזור לחבר ב"צרה" (קרי, שמתקשה לענות על שאלה), וגם מאוד מאוד חברי, אבל הבנו שכדאי לאפשר לכל אחד מהחברים לחשוב בכוחות עצמו לפני שהוא מקבל עזרה. ראינו שפעמים רבות זמן החשיבה שנתנו האחד לשני, עזר לנו להזכר ולענות את התשובה הנכונה. כמובן שלאחר זמן המחשבה, במידה והיה צורך, נהנו החברים לעזור האחד לשני.
בדרך כלל בשלב זה של המפגש בימי חמישי אנו קוראים אחד מהספרים שבחרו הילדים לשאול בזמן הספריה, אבל היום קראתי ספר שהביא מעין לוינטל לחלוק עם חבריו:
"הטרקטור בארגז החול" מאת מאיר שלו.
תזכורות והודעות:
** מזל טוב ואיחולים לבבים מכל ילדי וצוות הגן למשפחת זלוטניק על הולדת אחיו התינוק!
** מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו עידו ויעלי.
** מחר גם נחגוג מסיבת יום הולדת לאיתי דבי! מזל טוב לחמוד ולמשפחה!
** מזכירה לכולכם: את מסיבת חג החנוכה בגן נחוג כולנו ביחד ביום ד, ה- 24/12 בשעה 17:00
Wednesday, December 17, 2008
בחזרה לאלף-בית, הדרך להצלת החינוך בישראל (ללא תוספת תקציב) מאת עינת וילף ומירי וילף
על עינת וילף ניתן לקרוא באתר שלה, פה.
הנה מאמר מאת עינת וילף כפי שהופיע באתר וואינט בראשון בחודש ספטמבר השנה. המאמר מדבר באותו הנושא שבו דן הספר.
הנה מאמר מאת עינת וילף כפי שהופיע באתר אקונומיסט בשבעה באוקטובר השנה. גם מאמר זה מתמצת מהרעיונות המובאים בספר.
בועז כהן בגלובס על הספר. פה.
טלי סגל בוואינט על הספר. פה.
נהנתי מאד מהקריאה בספר.
המבוא מספר את סיפורה כמורה בקיצור של מירי וילף. הוא נועד להבנתי להראות מנסיון ממקור ראשון מה אפשרי לעשות בנחישות כדי לייצר סביבה לימודית ללא אלימות, עם כבוד לאדם ולרכוש, ועם משמעת. בהמשך יש תיאור מצב ותכנית חרום למערכת החינוך. גם מתוארים מצבים (נו... הכל ידוע לכולנו, אבל לא יצא לי לקרוא במקום אחר, באופן מרוכז, ובניסוחים כ"כ קולעים את כל הבעיות הללו ביחד) וגם הצעות למערכת, למנהלים ולמורים כיצד לנהוג כדי להפוך את המצב על פיו. ההצעות, לטעמי יישימות כולן ומעשיות, רק, כאמור בספר עצמו, מה שחסר לקיימן זאת מנהיגות ונחישות ואומץ... מה שנדיר במקומותינו. בהמשך יש תכנית המציעה כיצד אפשר להתפתח מעבר לתכנית החרום הזמנית (מוצעת תכנית לשנתיים) ובסוף חזון על מערכת החינוך העתידית שתתאים לימינו ולמציאות.
הספר מאלף, מרשים ומחכים.
לו יהי.
אגב, עינת וילף ממוקמת במקום העשירי ברשימת מפלגת העבודה לכנסת. לפי הסקרים דהיום, המקום לא ריאלי. מי יודע מה תהיינה תוצאות הבחירות. אולי היא עצמה לא תגיע לכנסת לממש את הצעותיה שלה, אולי כן. אולי אחרים ילמדו מהצעותיה ויתחיל תהליך חיובי במערכת החינוך.
אני ממש מתפתה להציע למנהלת בית הספר היסודי שבו בני לומד ולוועד ההורים המוסדי לקרוא בספר ולנסות לקדם יוזמה מקומית ליישום תכנית בסגנון.
עניין אחד הציק לי בעת הקריאה בספר: לא הצלחתי להבין מהנכתב בספר מה עושים עם הזרמים שאינם בחינוך הממלכתי, למשל החינוך הדתי לאומי והכי מסקרן אותי, החינוך החרדי המתבדל? אולי עינת וילף תסביר ותרחיב בהמשך בעניין.
מומלץ מאד.
הפתרון המושלם לבעיית ההשמנה מאת ד"ר פיל והקדמה אישית שלי
עד לא מכבר ומזה מספר שנים הייתי בעודף משקל ניכר. משפחתי הקרובה ללא הרף ניסתה לדבר אל ליבי שאפחית ממשקלי לטובת באירותי. רק לאחרונה בסוף אפריל ירד האסימון והחלטתי לעשות משהו. קבעתי לי מטרה, קבעתי לי מטרות ביניים והתייעצתי עם מומחים (רופאים, דיאטנית) וקראתי ספרים כדי להחליט על דרך פעולה. מאז ההחלטה שיניתי סגנון חיים בכל הקשור לתזונה ולפעילות גופנית. למה אני מספר את זה? כי כבר לפני כשנתיים-שלוש אחותי היקרה רכשה עבורי שני ספרים מאת ד"ר פיל אשר היו אמורים לסייע לי לעשות את המעשה, שכאמור, עשיתי אז מכבר ורק לאחרונה. מצד אחד, יצא לי לצפות בתכניות של ד"ר פיל בערוץ 3 ומאד התרשמתי מהאישיות, מהתכנים ומהעצות שלו. באמת נראה שהאדם יודע על מה שהוא מדבר, שיש הגיון מאחורי המלצותיו והאופן שבו הוא מנתח את הדברים ושעצותיו אכן שימושיות ויעילות בנושאים שונים ומגוונים. ככה שהייתי נכון לקרוא. מצד שני, הייתי מאד אנטי לכל נסיון של אדם אחר להתערב בהרגלי האכילה והחיים שלי בכל הקשור למשקל ובכלל כשקראתי את כותרת הספרים "הפתרון המושלם לבעיית ההשמנה" נמלאתי ספקנות, זלזול וחוסר רצון לשתף פעולה כי כותרת כזאת מתאימה לשרלטנים להבנתי ולא לספר רציני. יחד עם זאת, אחותי הצליחה לסחוט ממני הבטחה שאעיין לכל הפחות בספרים, ומשום שאני עומד ומקיים את הבטחותי אכן עיינתי. לא רק שעיינתי אלא קראתי את שני הספרים מכריכה לכריכה.
ללא פרויד, ללא פרוזאק דרכים חדשות ויעילות לטיפול במצבי לחץ, חרדה ודיכאון מאת: דויד סרוואן-שרייבר
אילנה מסר כתבה ביקורת על הספר, שפורסמה באתר וואינט ב-2004.
שוקי גלילי כתב ביקורת על הספר, שפורסמה ביומן הרשת שלו באתר רשימות ב-2005.
זה אינו ספרו היחיד של דויד סרוואן-שרייבר שקראתי. כבר כתבתי ביומן הרשת שלי על ספרו לא לסרטן, שגם אותו נהנתי מאד לקרוא והחכמתי ממנו מאד.
לא ארחיב על קורות חייו והקרע של הסופר, כי כבר קישרתי לקורות חייו. הוא ללא ספק סמכות בנושא פסיכיאטריה, שיטות רפואה מודרניות ושיטות רפואה משלימה. אולי הסיבה העיקרית שבגללה קניתי את הספר והשקעתי מזמני לקרוא בו למרות הנושא שקשור לתחום הרפואה המשלימה (שעמוס שרלטנים, חובבנים ותמהונים) הוא הכותב עצמו והאופן שבו הוא מגבה את הנושאים שהוא מציג בעבודות מחקר רציניות שפורסמו בספרות המקצועית הרפואית בפרט והמדעית בכלל. לא מדובר בעבודות שפורסמו בכנסים קיקיוניים אלא בפרסומים במקומות מאד נחשבים ותחרותיים. כך שיש לי תחושה טובה יותר לגבי אמינות המידע. יתירה מזאת, סרוואן-שרייבר מדגים מנסיונו הוא עם מטופליו בכל הקשור לשיטות שעליהן הוא מסביר בספר וכן מנסיונו האישי הוא. השילוב הזה של תיאור והסבר בשפה קלה ופשוטה, גיבוי מפרסומים מדעיים רציניים והדגמה מהכלל, ע"י מקרים של מטופלים ועד לפרט עם גודמאות אישיות שלו גרמו לי לקבל ביתר קלות את החומר ולהתרשם. עוד ייתרון של ההצגה באופן הזה הוא הקלות הרבה לבדוק טענות ומסקנות שונות שמועלות בספר באופן עצמאי עם אנשי מקצוע ולמול ספרות מקצועית. אכן, נראה שסרוואן-שרייבר יודע על מה שהוא כותב ושדבריו מבוססים היטב, לפחות עד כמה שידוע היום.
- שליטה בקוהרנטיות קצב פעימות הלב. מוסבר כי מקרים של לחץ, הצפת רגשות, חרדה וכו' מאופיינים או אפילו מתגברים כאשר ישנן הפרעות קצב קלות בקצה הלב. האופן היעיל ביותר להדגים זאת הוא כנראה עם מדידים חשמליים, תוכנת מחשב ומסך המציג גרף של קצב פעימות הלב. בעוד שאדם נינוח ורגוע ושליו מציג קוהרנטיות של קצב הלב, או במילים שלי, גרף של פונקציה חלקה, יפה וגזירה, אצל אדם שנמצא בלחץ, חרדה וכו יש גרף שמתאר בגדול את אותה הפונקציה (בקירוב) אבל ניתן לראות בבירור הפרעות או רעש. במקום גרף חלק, רואים קפיצות חדות בתוואי גרף הפונקציה. מסתבר כי שיטה של ביו-פידבק (אדם מקבל משוב חוזר מעצם הצפייה בגרף שמשורטט ומוצג לנגד עיניו ומאפשר לו לקבל מדד האם פעולות שהוא מבצע תורמות לשיפור, לא משפיעות או חלילה תורמות להחמרה). משום שקבלת משוב ויזואלי הוא מורכב ומסובך לאור הציוד הנדרש, מציג סרוואן-שרייבר שיטה להגיע לקוהרנטיות כזאת של קצב פעימות הלב באמצעות נשימות ומעין "התבוננות פנימית". הוא קושר את הנושא עם שיטות שידועות כנראה כבר אלפי שנים של מדיטציה ושיטות להגיע להרפיה ולנינוחות באמצעות נשימות. מעניין מאד. ואכן, לא קשה לביצוע ולפחות לגבי, גם נראה שעובד. ייתרון מעניין לשיטה הזאת הוא האפשרות להפחית במידת מה את לחץ הדם, ולו באופן זמני. זה כלי לא מבוטל בכוחו לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם.
- נושא החשיפה ההדרגתית לאור כאמצעי ליקיצה טבעית מאד מסקרן אותי. מחיפוש באינטרנט של מוצרים כאלה ליקיצה באמצעות חשיפה הדרגתית לאור (וראו, למשל, wake up light, או BioBrite, או Apolo וישנם עוד מוצרים רבים אחרים מחברות שונות ומשונות) למדתי מביקורות המשתמשים (אפשר למצוא כאלה ביקורות באתרים כגון Amazon.com או Ebay.com) שזה אכן משפיע לחיוב על אנשים רבים (נו, אלה שהמוצרים אכן עבדו: הנורה לא נשרפה, השעון עבד וכו...). לא מצאתי מוצרים כאלה זמינים לרכישה בארץ. כנראה שיש מקום להתעניין אצל אנשי מקצוע או יבואנים של ציוד למעבדות שינה או יבואנים של ציוד (פרה)רפואי.
- אומגה שלוש. משום שאינני חסיד כלל וכלל של תוספי מזון, אבל יחד עם זאת העדויות המדעיות על היתרונות של צריכת שמנים כגון אומגה שלוש, ועוד היתרונות הבריאותיים של אכילת דגים, אני מרבה מאד באכילת דגים. ואכן, זה גם טוב לירידה/שמירה על המשקל, וגם מועיל מאד לגוף, לפחות לפי מה שמראות תוצאות בדיקות הדם. אמנם אין לי דרך להבדיל האם רק או בעיקר אכילת דגים גרמה לשיפורים אצלי. אני משלב את זה יחד עם פעילות גופנית נמרצת חמש פעמים בשבוע (45 דקות בדופק גבוה במכשיר קרוס טריינר), מלבד עלייה בפעילות גופנית בכלל (בעצימות נמוכה) כגון המרת כל הנסיעות שלי בתוך היישוב שבו אני גר להליכה ברגל לרבות, ליווי הילדים לגנים ולבית הספר בבקרים, ליווי הילדים לחוגים ולחברים, קניות וכו'. בנוסף, אני גם מקפיד מאד על התזונה, צריכה של ירקות ופירות (וכאמור דגים) ואי צריכה של מזונות מעובדים, מזונות המכילים סוכר, מזונות המכילים קמח לבן ומזונות מטוגנים וכאלה שמכילים שמנים מוקשים. כמו כן אני ממעיט מאד בצריכת בקר ומחליף אותו בעוף. למעשה, זה מתאים לעוד נקודה שמעלה סרוואן-שרייבר והיא פעילות גופנית ותרומתה לבריאות הגוף והנפש. פה וודאי אין מי שיחלוק על הידוע שפעילות גופנית טובה ומועילה. יחד עם זאת סרוואן-שרייבר מציג הסברים ותוצאות ממחקרים על התועלת בפעילויות גופניות ספציפיות על הורדת רמות לחץ ועל מצבי דכאון. מעניין מאד.
- הנושא האחרון שתפס את תשומת ליבי הוא התקשורת הרגשית. מה שמכונה תקשורת שמונעת מאינטליגנציה רגשית מפותחת. סרוואן-שרייבר נותן שני מתכונים מאד קלים: האחד לשיחה שבה רוצים להביע התנגדות או ביקורת והאחרת להאזנה ולהשתתפות בפתרון משבר. אמנם על שני המקרים המדוברים כבר יצא לי לקרוא ספרות מתחומים שונים (ניהול, עסקים, הורות, יחסים, הוראה ועוד) שנוגעים בנושאים הללו ומדגימים אבל אני חושב שפרט אולי לספרים של פייבר ומייזליש (כתבתי על ספריהן ביומן הרשת שלי פה וגם פה, וספרים על התמודדות לא אלימה, למשל כפי שמציג בספרו חיים עומר, המאבק באלימות ילדים), לא מצאתי הסבר ומתכון כה מובן וכה פשוט לשימוש. באמת מפליא שלא מלמדים את זה לאנשים בכלל בתחומים שונים. שווה מאד לקרוא.
Sunday, December 14, 2008
דמוקרטיה באזיקים מאת שולמית אלוני
רקע על שולמית אלוני אפשר לקרוא בויקיפיה, פה.
על הכריכה של הספר מובא קטע ממגילת העצמאות הדן בזכויות אדם ומילים רבות מחוקות בקטע, כאילו לציין שאין ממש שיוון ואין ממש דמוקרטיה. רעיון יפה מאד. מצאתי התייחסות לעטיפה ביומן הרשת ליבריסטאן אז אפשר לקרוא שם על העטיפה ומשמעויות אפשריות שלה.
על אודות הספר ניתן לקרוא באתר ההוצאה, עם עובד.
והנה, באתר נ.צ. לדמוקרטיה, מדבריו של פרופסור ירון האזרחי כפי שנאמרו בערב לכבוד השקת ספרה של שולמית אלוני, "דמוקרטיה באזיקים", שהתקיים במשכנות שאננים בירושלים.
הקריאה בספר היתה מהנה ולמדתי כמה דברים וחידדתי כמה ארועים שידעתי עליהם אך לא בהכרח את הפרטים שנמסרו עליהם בספר. אני מסכים עם דברים רבים בביקורת על הספר שכתב יאיר שלג בהארץ. הספר מסביר יפה את הבעיתיות של המושג מדינה יהודית ודמוקרטית. אלוני טוענת ואף מנמקת יפה מדוע המילה דמוקרטית מהווה קישוט ולא יותר. לא די שאלוני טוענת על הבעייתיות להלכה ולמעשה בין עקרונות היהדות האורתודוכסית לבין עקרונות הדמוקרטיה היא אף מציגה את ההבדלים המהותיים בין זכויות האדם והאזרח במדינת ישראל לפי חוקיה מאז קום המדינה לעומת המודל המוצג במסמך המכונן, הוא מגילת העצמאות. ציפיתי למצוא דיון מעמיק בנושא זכויות האדם בכל הקשור להתנתקות ולא מצאתי. ההמנעות מנושא זה מפתיעה ומצערת אותי מאד. עוד ציפיתי למצוא התייחסות מעמיקה למנהיגות ערביי ישראל, לרבות בכנסת, אך יש בקושי נגיעה בנושא ולא טיפול יסודי. גם זה מצער.
הספר עוסק בנושא חשוב מאד ומכיל מידע רב שלדעתי על כל אזרח לדעת. יחד עם זה לא מצאתי בספרה חידושים מרעישים. העיקר ידוע וברור. מי שלא יודע -- כדאי לו שיקרא.
Thursday, December 11, 2008
סיכום השבוע בגן יובל לשבוע 7.12.2008-12.12.2008
הורים יקרים,
יום א – מפגשון הבוקר:
חוויות משבת: מסיבת יום ההולדת של איתי ד. ובן,
סוף שבוע באילת: ביקור במצפה התת-ימי ( http://www.coralworld.com/eilat/ ) ובפארק תמנע
( http://www.trekker.co.il/%D7%A4%D7%90%D7%A8%D7%A7_%D7%AA%D7%9E%D7%A0%D7%A2/ ) (מעין גולדבורט).
חנוכיות: עדן ומיקה היו הראשונות להביא לגן חנוכיות מחומרי מיחזור שהכינו בבית עם בני המשפחה! כל הכבוד!
אריאל הביא לגן חנוכיה בצורת חמסה להנאת כולנו. היא הצטרפה לתערוכה.
ספירה מ- 20 ועד 1.
אוריינות שמות הילדים לפי האות האחרונה בשם: היה קצת קשה, אבל נעזרנו האחד בשני, ולאט לאט זה הצליח. נמשיך בכך לפחות שבועיים.
בחרנו תורני בוקר.
בדקנו את מצב מזג האוויר (סוף-סוף מעונן!!).
מפגש הבוקר: התחלנו עם שיר החילזון באמצעות בקבוקוני הגשם לרגל העננים בשמים. שרנו את שיר ימות השבוע והמשכנו את שאר המפגש באווירת חג החנוכה: שירי חנוכה שכבר מכירים וגם חדשים. השתמשנו באביזרים מגוונים, ונהננו מאוד!
זמן חצר ויצירה: הילדים הדביקו את סמלי חג החנוכה על גבי בריסטול. זהו החלק הראשון ביצירה, והחלק השני יהיה במהלך השבוע בשעת מפגש הצהרים, אז נלמד מהן מסגרות, ונקיף את הסמלים במסגרות מסוגים שונים.
מפגש הצהרים: הצגה ססגונית של כמעט כל ילדי הגן של "גברת קרש ומר מערוך" מאת דתיה בן דור, ושירי חנוכה שמחים.
יום ב – מפגשון הבוקר: שוחחנו על היצירות שנעשה היום בחצר (פירוט בהמשך), וראינו סביבונים שהביאו הדר , עידו ואריאל, והוספנו אותם לתערוכה שלנו.
בחרנו תורני בוקר וספרנו מ- 20 ועד 1, והיום ויתרנו על אוריינות שמות הילדים לטובת ספר מקסים שהביא אוהד:
"על הצבעים ועל הנפלאות שקרו לנרות" מאת רינה שליין. נהננו מאוד לקרוא על הנרות הלבנים שבאישון הלילה החליטו שהם רוצים להיות צבעוניים, ופנו לטבע כדי למצוא בו צבעים. פשוט מקסים!
מפגש הבוקר: לטובת מזג האויר הסתוי שחזר אלינו חילקנו עלי שלכת, ושרנו את "חבורת עלעלים", ולאחר מכן דיקלמנו את "עלה אחד קטן". היתה שמחה גדולה בזמן הזה, ואין ספק שלאחר ה"ההזנחה" האחרונה של שירי הסתיו, הילדים התרגשו לקבל שוב את עלי השלכת.
אז חזרנו לנושא חג החנוכה עם אוריינות השם "חנוכה". כמה ילדים הגיעו וסידרו ביחד ממש יפה את האותיות המרכיבות את המילה, ולאחר שקיבלתי נזיפה מרוני על כך ש"הם מסתדרים לבד", הפסקתי לנסות לעזור, ואכן הם הסתדרו יפה לבד! לא משנה אחר כך כמה ניסיתי לבלבל את האותיות, הילדים ידעו להחזיר את הסדר למילה, מה שמלמד את כולנו שהילדים רואים וקולטים הכל: המילה כתובה דרך קבע על לוח הנושא, והילדים מודעים אליה, ומכירים את סדר האותיות, גם אם איננו מרבים לעסוק בכך.
כמובן שרנו המון שירי חנוכה שמלווים באביזרים ססגוניות, והשמחה היתה רבה!
זמן חצר ויצירה: בזמן החצר הילדים סיימנו להדביק את סימלי החג על גבי הבריסטול (מחר נמשיך את העבודה בזמן מפגש הצהרים), והתחילו עם יצירה חדשה: הילדים קיבלו אחד מסמלי החג, והדביקו עליו פייטים קטנים. עבודה של מוטוריקה עדינה.
מפגש הצהרים: התחלנו כמובן בהצגה של "גברת קרש ומר מערוך", שהיתה פשוט נהדרת, והמשכנו עם כמה שירי חנוכה שלא הספקנו בבוקר.
סיימנו במשחק סביבונים לקול צלילי השיר (איך לא?) "סביבון סוב סוב סוב", ובספור שהביא אורי:
"הלביבה שהתגלגלה" שעיבדה תלמה אליגון-רוז. http://web.macam.ac.il/~livne/lilachelkabets/hanuka/p/p5.doc
יום ג – מפגשון הבוקר: התחלנו עם אוריינות שמות הילדים לפי האות האחרונה בשמם. היום היה ממש טוב. הקפדתי מתחילת השבוע להשאיר את לוח השמות זמין לילדים, כדי שיוכלו להתבונן בו ולהבין את משמעותו, ובעיקר כדי לשחק בו ולהתנסות. לדעתי זה ממש עזר, אני גאה בילדים ושמחה על השגיהם.
היום לא בחרנו תורני בוקר, מאחר והיום זהו היום האחרון של הסבב הנוכחי, והתורנים נקבעו עוד אתמול (אלה שנשארו), וביום חמישי נתחיל סבב תורנים חדש.
נהננו לראות סביבונים נוספים שילדים הביאו להנאת כולנו, והוספנו אותם לתערוכה.
מפגש הבוקר: התחלנו עם הופעות הילדים בשירי בוקר מוכרים.
המשכנו בשירי חנוכה, ולילדים כבר לא היתה סבלנות!
למדנו ריקוד לשיר המוכר : "סביבון סוב סוב סוב", ונזכרנו בשירים שאנו כבר מכירים. השתמשנו באביזרים מגוונים, ובאמת עשינו כיף חיים.
סיימנו את המפגש במשחק סביבונים שמח לצלילי השיר "סביבון סוב סוב סוב".
זמן חצר ויצירה: המשכנו עם היצירה של הדבקת הפייטים על גבי סמלי החג.
מפגש הצהרים: התחלנו כמובן עם ההצגה "גברת קרש ומר מערוך", והמשכנו עם שיחה על מאפייני החג, מאיפה בא השמן (מהזית), כמה נרות סך הכל, מי מדליק את הנרות וכו'.
סיימנו ביצירה קבוצתית מהנה שהמשיכה בעצם את מה שהילדים הכינו מבעוד מועד בתחילת השבוע:
הם הדביקו על גבי בריסטולים את סמלי החג, ולאחר ששוחחנו על המילה "מסגרת", וראינו שני סוגים מרכזיים של מסגרות: עגולה ומרובעת, והבנו שהמילה באה מהמילה "לסגור" – כלומר המסגרת צריכה להיות סגורה כשהיא מקיפה את הסמל – הילדים קיבלו את יצירותיהם, בחרו צבעים, והקיפו בהצלחה רבה את הסמלים שלהם.
שוחחנו גם על כך שסמל עגול עדיף להקיף במסגרת תואמת עגולה, וסמל שנראה רבוע יותר (למשל נר חנוכה) עדיף להקיפו במסגרת מרובעת.
אין ספק שלילדים קל יותר עם המסגרות העגולות, וזה היה בסדר גמור.
העיקר שהטמיעו את המושג "מסגרת" והתנסו בכך.
יום ד – יום חופש
יום ה – מפגשון הבוקר: ספריה + בחירת תורני בוקר + ספירה מ- 20 ועד 1.
מפגש הבוקר: שירי סתיו, הופעות הילדים עם שירי בוקר עליזים, ואוריינות המילה "חנוכה".
המשכנו עם שירי חנוכה עם המון אביזרים.
זמן חצר ויצירה: סיימנו להכין את יצירת סמלי חנוכה המקושטים בפייטים.
מפגש הצהרים: לאחר ארוחת הצהרים לליב כיבדה את הילדים בעוגיות יפות מעשה ידיה לרגל הולדתו של אחיה הקטן, קינן.
התחלנו את המפגש בריקודים: "מטייל אני לבד" + "חנוכה חג יפה כל כך". שמנו דגש על ההתנהלות שלנו במרחב, על הדיוק בתנועות, ועל היכולת לפעול בזוגות ובמעגל.
שרנו עוד שיר חנוכה, וסיימנו כמנהגנו בימי חמישי בקריאת ספור, שנבחר מבין הספרים שהילדים בחרו לקחת עימם הביתה:
"למה רק כבשים" מאת אלינוער קלר.
תזכורות והודעות:
מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו מעיין ואיתי סספורטס.
מחר גם נחגוג מסיבת יום הולדת לאוהד! מזל טוב לחמוד ולמשפחה!
בשני ימי רביעי הבאים (17/12 + 24/12 ) אגיע לגן, ובאותם השבועות לא אקח ימים חופשיים.
מזכירה לכולכם: את מסיבת חג החנוכה בגן נחוג כולנו ביחד ביום ד, ה- 24/12 בשעה 17:00
Wednesday, December 10, 2008
אי מענה לפניותי (תל' / 09565778 וכן מספר פנייה: 14713380, מספר סימוכין: 14713381 למנכ"ל משרד החינוך -- יש לי פניות נוספות שאף לא זכו כלל לסימוכין או מספר פנייה כלשהו)
יום רביעי י"ג כסלו תשס"ט, 10 דצמבר 2008.
לכבוד,
האגף לפניות ותלונות הציבור במשרד החינוך באמצעות דוא"ל info@education.gov.il
שלום רב,
הנדון: אי מענה לפניותי
מדובר בפניות שסימונן:
· תל' / 09565778
· מספר פנייה: 14713380, מספר סימוכין: 14713381 למנכ"ל משרד החינוך.
· כמו-כן, יש פניות נוספות למשרד החינוך שלא זכו לסימוכין, מספר פנייה כלשהו, או אפילו למענה.
טרם קיבלתי מענה ובו תשובות רשמיות של משרד החינוך לשאלותי. אני מבקש להבין מדוע עובדי משרד החינוך מתעלמים ואינם משיבים באופן ענייני, רשמי ובכתב לפניותי.
כיצד ייתכן שמשרד החינוך מתיר לבתי ספר לקיים את תכנית קרב במהלך יום הלימודים אף על פי שאין הסכמת כל ההורים? הרי זה עומד בסתירה גמורה להוראות חוזר מנכ"ל. מדוע הפיקוח שאמור לפקח ולאכוף את קיום הוראות החוק והנחיות המשרד מעלים עין ובפועל אף מאשר (בעל פה, לכאורה. לי לא נשלח אף אישור בכתב חרף בקשותי) קיום תכנית קרב במהלך יום הלימודים למרות שבבירור אין הסכמת כלל ההורים, יש התנגדויות של חלק מההורים בכתב ויש פניות למפקחת?
כיצד משרד החינוך מתיר פיצול כיתות בתשלום – זה מה שקורה בפועל כשמשלבים את תכנית קרב במהלך יום הלימודים?
איך זה שמשרד החינוך מאפשר לקיים חוגים בתשלום במהלך יום הלימודים ומעלים עין כשתלמידים שהוריהם לא משלמים מוצאים מהכיתות ל"פעילות חינוכית אחרת"?
הנה דוגמה אחת (יש לי נוספות), באתר משרד החינוך, האגף לפניות ולתלונות הציבור, בשאלות ותשובות בנושא תשלומי הורים אתם כותבים במפורש שכל עוד תכניות לימודים משלימות (תל"נ) וכן תכנית קרב (מה שאתם מכנים שם קרן קרב) מתקיימות במהלך יום הלימודים (ולא אחריו) ולא התקבלה הסכמת *כל* ההורים לקיום התכנית במהלך יום הלימודים, אזי *כל* התלמידים ישותפו וזה כולל את אלא שלא שילמו עבור השירות. נושא זה מוזכר בחוזר מנכ"ל סג'3א גם בנושא תל"נ, וגם בנושא קרב וכן שוב בחוזר מנכ"ל סד'1א והפעם עם ציון מפורש של תכנית קרב (וראו סעיף 5.1). וזה גם הגיוני: הכיצד יש חוק חינוך חובה חינם ומשרד החינוך יתיר הפרדת מעמדות לפי תשלום? עוד אני שומע בתקשורת שמשרד החינוך רואה בחומרה את הגדלת הפערים בין מגזרים אמידים יותר לבין אלה אמידים פחות (אתמול, עם פרסום תוצאות המיצ"ב) – אם כך כיצד אתם מתירים הכנסת תכניות בתשלום במהלך יום הלימודים בלי הסכמה מלאה של כל ההורים?
מדוע המפקחת הגברת מינה ענתבי אומרת לי בטלפון שהיא מאשרת את זה למרות הוראות חוזר מנכ"ל, בע"פ ולא בכתב? אני מלין על כך שהיא לא טרחה לענות לי בכתב כלל.
מדוע מר חיים הלפרין, מנהל היחידה לתכניות לימודים משלימות, לא כותב תשובה רשמית ומעדיף לשאול אותי בשיחת טלפון, מה העניין שלי בדקדקנות בתקנות ומדוע זה מפריע לי, ומספר לי על כל מיני כללים לכאורה (הוא לא היה מסוגל לנמק את תשובותיו עם הוראות החוק או הוראות משרד החינוך ותקנותיו) שמכשירות את המעשה בשעה שהוא לא יכול להתמודד עם שאלה פשוטה איך זה יכול להיות שהוראות חוזר מנכ"ל אוסרות זאת ואין אף מקום שמתיר את זה. מדוע אין הוא עונה באופן ענייני, רשמי ובכתב לשאלותי?
האם אכן עובדים אלה של משרד החינוך בורים בהוראות המשרד? האם מנסים להתיש אותי כאזרח כדי שאוותר על בקשותי לבירור ועל תלונותי ואסיק שהעניין תקין ומותר?
מדוע משרד החינוך באמצעות הפיקוח מבטל בפועל בשטח תקנות שהתקין המשרד בעצמו? הכיצד יד אחת שוללת מעשה באופן רשמי ובפרסומים ויד אחרת מתירה אותו בפועל בשטח?
אינני מבקש שתפעלו פעולה כלשהי, אלא רק שתענו על שאלותי ותצהירו על עמדתכם הרשמית: או שהעניין מותר, ואז וודאי תוכלו לנסח מכתב רשמי שמציין זאת ומנמק איך זה מסתדר עם ההוראות הסותרות. או שהעניין אסור והוא מתקיים בכל זאת ומשרד החינוך מעלים עין או גרוע מזה: מעודד זאת. בכל מקרה יש די והותר סיבות להבהיר את הנושא, בצורה ברורה, חד משמעית, רשמית ובכתב!
בכבוד רב,
שלמה יונה
נחל משושים 12
כפר יונה 40300
העתקים:
· קרן יעקב, רכזת בכירה, האגף לפניות ותלונות הציבור: kerenya@education.gov.il
· שרה רויטר, מנהלת האגף לחינוך יסודי: sararu@education.gov.il
· שולה בן נון, המינהל הפדגוגי, אגף חינוך יסודי: shulabe@education.gov.il
· חיים הלפרין, מנהל היחידה לתוכניות משלימות למידה: haimha@education.gov.il
· דגנית גורן, קן פתוח לתלמידים: dganitsh@education.gov.il
· אפרת חפץ, רכזת תקציבים ותמיכות: efrathef@education.gov.il
· סמדר ברחק, לשכת מנכ"ל משרד החינוך: smadarba@education.gov.il
· שלומית עמיחי, מנכ"לית משרד החינוך: mankalit@education.gov.il